Swedbank bygger Sveriges största solcellspark
Hem MILJÖ Swedbank bygger Sveriges största solcellspark

Swedbank bygger Sveriges största solcellspark

Publicerat av: Redaktionen

Satsningen är en del av Swedbanks arbete för att minska det egna klimatavtrycket samtidigt som banken fortsätter utveckla tjänster och produkter med hållbar inriktning.

Solcells-parken beräknas vara i drift under juni 2020.

Swedbank bygger Sveriges största solcellspark– Vi har nu tecknat en avsiktsförklaring med Eneo Solutions om att ingå ett elköpsavtal för att bygga en egen solcellspark. Första spadtaget tas i höst och parken beräknas vara i drift i juni 2020, säger Ragnar Gustavii, stabschef på Swedbank.

Skapa möjligheter för människor och företag att göra hållbara val
Solcellsparken är en del i bankens långsiktiga hållbarhetsarbete. Swedbank vill inspirera och skapa möjligheter för människor och företag att göra hållbara val, bland annat genom att erbjuda solcellslån, gröna obligationer och hållbart sparande. Utgångspunkten för Swedbank är att utveckla verksamheten i linje med Parisavtalet och bidra till att uppfylla FN:s globala mål för hållbar utveckling (Agenda 2030).

– Vi är övertygade om att ökad hållbarhet i affären ger våra kunder ett ökat mervärde. Som en stor samhällsaktör kan Swedbank påverka företag och människor i vår omvärld och bidra till en mer hållbar utveckling, säger Ragnar Gustavii.

Solcellsparken blir den största i Sverige

Swedbanks solcellspark blir den största i Sverige och kommer leverera omkring 10 000 MWh per år. Det motsvarar som jämförelse Swedbanks huvudkontors energibehov eller 30 procent av elförbrukningen på alla Swedbankkontor i Sverige. Målet är att ha hållbara energilösningar på Swedbanks fyra hemmamarknader inom de närmaste åren.

– Arbetet med solcellsparken är ett viktigt steg i vårt hållbarhetsarbete. Vi är inte först med en egen solcellspark, men klimatarbetet är heller ingen tävling. Tvärtom, ju fler som tar initiativ i en mer hållbar riktning desto bättre, säger Fredrik Nilzén, hållbarhetschef på Swedbank.

Solcellsboom i Sverige

Enligt en nyligen genomförd undersökning [1] säger två av tre som äger sitt eget boende att de kan tänka sig att investera i solceller för att producera egen el till sin bostad. De som planerar att installera solceller inom det närmaste året gör det främst för att de anser att det är miljövänligt (81 procent), för att minska sina elkostnader (77 procent) och för att man kan få bidrag till installationen (30 procent).

Läs mer om Swedbanks hållbarhetsarbete på https://www.swedbank.com/sv/hallbarhet.html

Fakta & tidplan

1. Upphandling av leverantör i enlighet med global standard.
2. Avsiktsförklaring (”Letter of Intent”) tecknades mellan Swedbank och Eneo Solutions i början av juni 2019.
3. Elköpsavtal (”Power Purchase Agreement”) tecknas där Eneo Solutions tar helhetsansvar för finansiering, byggnation och förvaltning. Swedbank kommer köpa elen under 20 års tid. Plats för solcellsparken presenteras i samband med detta.
4. Första spadtaget tas i slutet av november 2019.
5. Solcellsparken, som kommer leverera omkring 10 000 MWh per år, beräknas vara i drift i juni 2020.

Tidplanen är preliminär och kan komma att justeras.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>