Hållbart tänkt att skippa till salu-skyltarna
Hem HÅLLBARA ÅSIKTER Hållbart tänkt att skippa till salu-skyltarna

Hållbart tänkt att skippa till salu-skyltarna

Publicerat av: Redaktionen

En ny enkät visar att många fastighetsmäklare gärna slutar att sätta upp till salu-skyltar i samband med visningar och försäljningar av bostäder.

Mäklarsamfundets VD Björn Wellhagen menar att det ur ett hållbarhetsperspektiv vore välkommet.

– De allra flesta fastighetsmäklare tar hand om sina skyltar exemplariskt, men fortfarande blir alldeles för många kvar där de inte ska vara. Att lämna kvar en skylt, oavsett om det är i en stad eller på landet, är varken lagligt eller hållbart, säger Björn Wellhagen.

Vissa fastighetsmäklare har i dag slutat att sätta upp så kallade ”till salu-skyltar” i samband med visningar och försäljningar av hus och lägenheter. Ändå syns inte sällan ”kvarglömda” skyltar i städer och på landet.

Hållbart tänkt att skippa till salu-skyltarna

Björn Wellhagen, VD Mäklarsamfundet

– Fler borde tänka på det hållbara i att lämna skyltar där de inte ska vara. Vi har uppmärksammat den här frågan tidigare och kommer återigen att be fastighetsmäklarna att fundera på om ”till salu-skyltarna” verkligen behövs. I alla fall ska skyltarna aldrig lämnas kvar efter användning, säger Björn Wellhagen.

Enligt en enkät bland Mäklarsamfundets medlemmar tycker sju av tio mäklare (70%) att det vore bra om fler slutade att sätta upp ”till salu-skyltar”. Det visar att det finns en vilja att jobba hållbart, menar Björn Wellhagen.

Regler för offentlig skyltning är lokala, de finns i den lokala ordningsstadgan hos kommunen. Det är alltså upp till varje kommun att bestämma vilka regler som gäller. Grundprincipen är att tillstånd från polisen krävs om skyltning sker på offentlig plats och att skyltning inte är tillåten i trafiken, på exempelvis lyktstolpar och vägskyltar. Däremot är det oftast accepterat att tillfälligt sätta upp en portabel skylt för att informera om att det pågår en visning.

– Många fastighetsmäklare använder i dag portabla skyltar som de kan ta ner när visningen är klar. Det tycker jag är en bra lösning. Självklart vill fastighetsmäklaren att alla spekulanter hittar till bostaden som är till salu, säger Björn Wellhagen.

Mäklarsamfundet går i dagarna ut med en uppmaning till medlemmarna att kontrollera de lokala reglerna och att aldrig lämna kvar ”till salu-skyltar” efter visning, oavsett om de jobbar i städer eller på landet.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>