Tre års lärdomar om mikroplaster
Hem TRANSPORT Tre års lärdomar om mikroplaster som sprids i naturen

Tre års lärdomar om mikroplaster som sprids i naturen

Publicerat av: Redaktionen

Mikroplaster sprids i naturen och når våra hav och vattendrag.

Men var kommer de ifrån och hur ser deras transportvägar ut?

Tre års lärdomar om mikroplaster Sweden Water Research har projektlett det treåriga EU-projektet FanpLESStic-Sea med fokus på att öka kunskapen om mikroplaster.

Åtta länder runt Östersjön har samarbetat för att ta reda på mer fakta om mikroplaster, var de kommer ifrån och hur de sprids – för att tillsammans kunna minska mängden mikroplaster som hamnar i havet.

Nu är projektet slut och det är dags att sammanfatta alla rapporter och aktiviteter.

Fem pilotanläggningar för att rena bort mikroplaster

Olika metoder för att rena dagvatten och avloppsvatten från mikroplaster har testats i pilotanläggningar i projektet. Bland annat har man i Finland använt buntar av vass för att filtrera vatten i en flod som transporterar mycket smältvatten från staden till havet. Pilotanläggningarna utvärderas i rapporten Piloting technologies for microplastics removal from urban waters.

Hur ser flödet av mikroplaster ut i en hypotetisk stad?

Sweden Water Researchs doktorand, Emma Fältström, forskar på flöden av mikroplast i urbana vatten, så som avloppsvatten och dagvatten. I FanpLESStic-Sea har hon skrivit rapporten Mapping flows for a model city där hon redogör för källor, spridningsvägar och recipienter av mikroplast genom en flödesmodell för en hypotetisk stad.

Resultaten av Emma Fältströms beräkningar visar att den största källan (baserat på massa) till urbana vatten är utsläpp från däck. För avloppsvatten var den största källan utsläpp från klädtvätt. Mikroplast i kranvatten, damm och avrinning från tak hade alla en förhållandevis liten belastning.

Fler rapporter och faktablad

All dokumentation från projektet finns samlad på hemsidan, bland annat elva populärvetenskapliga faktablad som sammanfattar undersökningar och resultat (så som ”mikroplaster från konstgräsplaner” och ”mikroplastutsläpp från tvättmaskiner”).

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>