Jordbruksverket har tilldelat BeeLab 600 000 kronor i finansiering för att utvidga nätverket av uppkopplade bikupor i hela Sverige.
BeeLab är ett initiativ från Tietoevry och HSB Living Lab som hittills placerat uppkopplade bikupor i sju städer.
Data som samlas in från de uppkopplade bikuporna användas för att bland annat kunna bidra till forskning och stärka den biologiska mångfalden. Med finansieringen från Jordbruksverket kommer man att kunna leverera digitala bikupor till alla 25 biodlardistrikt i landet, och få en ännu bättre förståelse för binas levnadsmiljö.
Bin spelar en central roll för vårt ekosystem då de sköter en stor del av växters och grödors pollinering. Samtidigt har bins hälsa och mångfald kraftigt försämrats under de senaste åren. Med det som utgångspunkt har Tietoevry och HSB Living Lab utvecklat BeeLab – ett initiativ där digitala bikupor kopplats samman i ett nätverk. Dessutom har Linnéuniversitetet ingått ett partnerskap med BeeLab. Med hjälp av sensorer (IoT), mobilapp, molnlösningar och artificiell intelligens (AI) möjliggör projektet övervakning av bisamhällen samt insamling av data som analyseras för att bidra med kunskap kring hur man exempelvis kan undvika bidöd och sjukdomar, sant hur biodlare kan ta hand om sina bisamhällen bättre.
- BeeLab visar hur tekniska lösningar kan bidra till att förbättra samhället för både människa och Bina är en av planetens viktigaste varelser och är bidragande för att vi ska kunna upprätthålla den biologiska mångfalden. Honungsbin lever i samhällen och bikupor, och lämpar sig därför bra att ta in forskningsdata ifrån. Med hjälp av data, såsom temperatur, vikt, lufttryck, luftfuktighet eller luftkvalitet som samlas in via sensorer och AI kan vi få en helt ny förståelse för hur bina lever och mår, och även se långsiktiga trender. Ju fler kupor vi kan installera desto bättre blir den förståelsen, säger Mikael Ekström, biodlare och senior digitaliseringsexpert på Tietoevry.
BeeLab har nu godkänts finansiering på 600 000 kronor från Jordbruksverket. Pengarna ska dels användas till att utveckla ett nationellt nätverk av uppkopplade bikupor i Sverige, dels till att vidareutveckla den mobilapp som tagits fram av studenter på Linnéuniversitetet och anställda på Tietoevry. Appen möjliggör enkel och lättöverskådlig informationsdelning och kunskapsutbyte mellan deltagande biodlare.
Idag består projektet av bikupor i sju städer men med hjälp av Jordbruksverkets finansiering planeras initiativet att, tillsammans med Sveriges Biodlares Riksförbund, utökas till Sveriges samtliga 25 biodlardistrikt. Aktiviteterna i projektet kommer även att bedrivas i nära samarbete med IoT labbet samt kunskapsmiljö Digitala Transformationer vid Linnéuniversitetet (LNU).
- Pengarna från Jordbruksverket gör det möjligt för oss att kunna fortsätta utveckla ett rikstäckande nätverk av uppkopplade bikupor. Genom att samla in data från norr till söder kommer vi att få ännu bättre möjligheter att se skillnader i vårt avlånga land och kraftigt förbättra vårt underlag. Målet är att de digitala bikuporna ska underlätta för biodlare, forskare och myndigheter, fortsätter Mikael Ekström.
BeeLab började som ett initiativ av Tietoevry och HSB Living Lab 2019. År 2020 vann BeeLab utmärkelsen Årets Hållbara Projekt i CIO Awards och har sedan lanseringen uppmärksammats globalt.