Snabbare och grönare – erfarenhet från tre Stockholmshusprojekt
Hem HÅLLBAR BYGGBRANSCH Snabbare och grönare – erfarenhet från tre olika Stockholmshusprojekt

Snabbare och grönare – erfarenhet från tre olika Stockholmshusprojekt

Publicerat av: Redaktionen

Just nu är 3 750 hyresrätter av konceptet Stockholmshus i produktion eller i planeringsfas.

En ny rapport utifrån tre färdigställda Stockholmshus visar att produktionskostnaderna kan pressas väsentligt i större projekt med bra markförutsättningar.

Genom att bygga med stommar i trä, med hållbara utomhuslösningar och breda mobilitetslösningar kan klimatavtrycket minskas.

Stockholmshusen är ett av Stockholm stads största utvecklingsprojekt. Projektet har som mål att bygga tusentals nya hyresrätter. För att nå dit har många av stadens krafter gått ihop och arbetar tillsammans. Syftet med Stockholmshusen är att spara tid och minska kostnaderna genom att upprepa gestaltningen, bygga seriellt och jobba med överlappande processer. Nu har erfarenheterna från tre av de första Stockholmshusen sammanställts i en kort rapport.

Lägre hyra – kortare tid

För de första husen är hyresnivåerna drygt 20 procent lägre än genomsnittshyran för nyproduktion i Storstockholm. Produktionstiden har kortats avsevärt och ligger på cirka fem år. Samarbetet inom staden är avgörande för att kunna pressa tider och kostnader är samarbetet inom staden. Det är även större volymer och bra markförutsättningar..

– Vi har lärt oss mycket i dessa första projekt. I Tensta kunde vi pressa produktionskostnaderna, som till slut blev lägre än förväntat, säger Karin Ståhl, projektledare på Svenska Bostäder.

Höga krav på hållbarhet

Husen byggs med höga krav på hållbarhet, effektiv energiförsörjning och att det ska vara enkelt att resa klimatsmart genom cykel- och bilpooler.

– På Nordmarksvägen ingår både bil- och lastcykelpool. Rymliga, lättillgängliga cykelförråd med gratis laddning av elcykelbatterier, cykeltvätt och en mekstation, säger Anders Alfredsson, projektchef på Familjebostäder.

Stockholmhusen på Hagsätravägen har haft fokus på hållbart byggande och mobilitetstjänster. Här kombineras ett lågt klimatavtryck med hållbara utomhuslösningar för att hantera dagvatten och skyfall. Projektet kunde dessutom slutföras på mindre än fyra år.

Snabbare och grönare – erfarenhet från tre Stockholmshusprojekt– Vi är väldigt stolta att Stockholmshusen på Hagsätravägen utsågs till bästa nyproduktion i år tack vare sin fina gestaltning och smarta hållbarhetslösningar, säger Ann-Charlotte Karlsson, projektchef på Stockholmshem.

Under Open House Stockholm den 1-2 oktober visar Familjebostäder, Stockholmshem och Svenska bostäder upp tre Stockholmshusprojekt. De viktigaste erfarenheterna har sammanställts i en kort rapport.

 

 

 

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>