Det är anmärkningsvärt hur mycket ett företag kan dra nytta av och växa tack vare digital transformation.
Under de senaste åren har uppkopplingsmöjligheter och robusta enheter lyft skogsindustrin till nya höjder.
Nästan 75 procent av Sveriges yta täcks av skog. Detta ganska ovanliga förhållande gör naturligtvis Sverige till ett perfekt mål för skogsindustrin, som för övrigt inte bara producerar timmer. Faktum är att trä och massa från skogen används för att producera så olika saker som bilfilter, tandkräm, kläder och förnybart bränsle. Även vardagsmat som korv, bakverk och kakmix har ofta tillsatta fibrer från trämassa.
Min kunskap om branschen kommer från att jag i 12 år har arbetat för GDM– ett IT-företag som i 30 år har levererat IT-support, infrastruktur och informationstjänster till stora svenska aktörer inom skogsindustrin. Själv har jag varit en del av branschen i 20 år.
Under hela denna tid har jag på nära håll upplevt hur branschen utvecklats och vuxit. Till en början i jämn takt, men på senare år nästan explosionsartat tack vare olika tekniska framsteg. Det är helt fantastiskt hur en hel bransch kan förändras på grund av digital transformation.
Jag minns att jag hjälpte till att bygga en datorryggsäck för skogsarbetare för 15 eller 20 år sedan. Den hade ett ganska enormt batteri och ett externt tangentbord och vägde runt 20 kilo, vilket naturligtvis gjorde den svår att bära runt på under längre perioder. Tidigare var det aldrig aktuellt att ta med en dator ut i skogen. Och även om det kan vara svårt att minnas så fanns det en tid när det inte ens fanns datorer.
Men den digitala transformationen har gått snabbt de senaste årtiondena och få branscher har gynnats så mycket som skogsindustrin. I dag går det att göra realtidsmätningar av exempelvis trädbeståndet och realtidsanpassningar av längder och proportioner på timmer, vilket gör att skogsarbetarna alltid kan tillgodose behoven. Det går till och med att använda röntgenkameror för att se om träd innehåller dåliga material, vilket gör det möjligt att kassera dem i ett tidigt skede. En annan fördel är att man hela tiden kan beräkna det optimala logistikflödet i skogen.
Fördelar som dessa har mångdubblats under de senaste åren på grund av enorma förbättringar av uppkopplingen i de djupaste svenska skogsområdena. Dessutom är tiden med 20 kilo tunga ryggsäcksdatorer naturligtvis förbi. Nu bär skogsarbetarna med sig små datorer och surfplattor som gör det möjligt för dem att optimera varje detalj i sin verksamhet.
När det gäller enheterna är lång batteritid och allmän tålighet avgörande. Därför tycks Panasonic Toughbook passa perfekt i en miljö där det kan vara extremt kallt, med kraftigt regn eller snö, vilket gör skärmen långsam och trög. Även starkt solljus kan göra förhållandena besvärliga i skogen – plus det faktum att man inte kan koppla in eller ladda sina enheter, som man skulle kunna göra hemma eller på ett kontor. Dessutom kan enheterna naturligtvis tappas eller till och med bli överkörda i skogen där det finns maskiner överallt.
Den senaste utvecklingen inom skogsindustrin är ett enormt fokus på hållbarhet, vilket påskyndar verksamheten och dess potential ytterligare. Redan nu fokuserar byggbranschen på trä som framtidens byggmaterial, eftersom det kan ersätta andra CO2-tunga material som betong. Och eftersom trä faktiskt absorberar CO2 snarare än avger det. Numera producerar många skogsföretag faktiskt bränslet som driver de egna maskinerna.
Det är verkligen intressanta tider för skogsindustrin.