På konferensen Nordic ZEB 2019 (Zero Emission and Plus Energy Buildings) möts hundratals arkitekter och ingenjörer från hela byggbranschen för att ta del av den senaste forskningen och praktiska lösningar som banar väg för ett koldioxidfritt samhälle.
LINK arkitektur presenterar tre betydelsefulla, hållbara projekt.
Arkitektur- och byggbranschen spelar en nyckelroll i att bidra till att reducera de globala klimatgasutsläppen. I Europa står byggnation och användning av byggnader för 36 % av den globala energiförbrukningen och 39 % av klimatgasutsläppen. ZEB-konferensen presenterar avancerad forskning och praktiska lösningar inom arkitektur- och byggsektorn som banar väg för en miljö med låga koldioxidutsläpp, med fokus på nordiska länder. Syftet med konferensen är ett informationsutbyte som ska bidra till alla begränsa de globala klimatförändringarna.
LINK arkitektur presenterar tre projekt där arkitekturen, miljöambitionerna och funktionaliteten utgör grunden för solida, hållbara lösningar. Lidl på Gotland, Horten gymnasium och Kilden förskola i Oslo har mycket högt fokus på hållbarhet i projektets alla faser med mål om att reducera energibehovet och integrera energiproduktionen som en del av det arkitektoniska formspråket.
Sveriges första NollCO2-byggnad
LINK arkitektur leder utvecklingen av den nya certifieringen för klimatneutrala byggnader i SGBC:s regi och Lidl i Visby blir Sveriges första pilotprojekt för nollutsläppsbyggnader. Koldioxidbudgeten i projektet har ett tak på 300 kg CO2/m2 och målet är att uppnå ett nettonollutsläpp inom loppet av byggnadens livstid. Dagligvarubutiker kräver en hög energiförbrukning, och i det ligger också en stor potential i att återbruka spillvärme. Genom att optimera byggnadsvolymen reduceras materialanvändningen och energiförbrukningen, någonting som minskar byggnadens koldioxidpåverkan. Detta kräver genomtänkt anpassning av byggnaden som helhet: fasader, glaspartier, isolering, solcellspaneler och energisystem. Butiken byggs i korslimmat trä och limträ, ett klimatsmart och relativt billigt material.
Norges mest innovativa och hållbara utbildningsbyggnad
Horten gymnasium är Norges högst miljöcerfitierade utbildningsbyggnad. Skolan är passivhus och plushus enligt FutureBuilt-definitionen. Materialpaletten är baserad på användningen av trä, både utvändigt och invändigt. De invändiga balkongerna och huvudtrappan är av massivträ, fasaden är av furu och de akustiska elementen som slingrar sig genom byggnaden består av trälameller. Horten gymnasium är den första skolbyggnaden som certifieras till Outstanding i BREEAM och projektet vann BREEAM Awards 2019 i kategorin för bästa offentliga byggprojekt.
Plushusförskola beaserad på solenergi
Kilden förskola i Oslo är en miljöbyggnad som har utsetts till ett Futurebuilt-förebildsprojekt. Byggnaden är en av de första plushusförskolorna i Oslo och lokal energiproduktion är centralt i projektet. Kilden förskola visar hur arkitektur och solenergiproduktion samspelar i en optimal lösning. Byggnaden har ett väderskydd som knyter samman tak och vägg till en formmässig helhet, och solcellerna är integrerade i taket. Sadeltakens vinkel och riktning är optimerat för solcellspanelerna, så att nödvändig yta för solenergiproduktion uppnås. Byggnaden uppnår kraven för BREEAM Excellent och nominerades till Årets Bygge i Norge 2019.