Var tredje svensk vill köpa rekonditionerad teknik
Hem TEKNIK Var tredje svensk vill köpa rekonditionerad teknik

Var tredje svensk vill köpa rekonditionerad teknik

Publicerat av: Redaktionen

Nära två tredjedelar av svenskarna kan tänka sig att köpa en rekonditionerad mobiltelefon.

Det visar en ny undersökning från Swappie.

Det som i största utsträckning oroar när det kommer till köp av begagnad teknik är risken för tekniskt krångel och många uppger att en längre tids garanti kan avgöra ett köpbeslut.

Under 2020 mer än dubblades den svenska försäljningen för Swappie. Företaget, som idag är den ledande aktören för köp och försäljning av rekonditionerad elektronik online, sålde fler än 80 000 begagnade och renoverade telefoner i Sverige. Svenskarnas ökande intresse för att köpa rekonditionerad teknik stödjs av en ny undersökning genomförd av Novus där cirka två tredjedelar, 56 procent, uppger att de kan tänka sig att köpa just rekonditionerad teknik.

Var tredje svensk vill köpa rekonditionerad teknik– Sverige har en stark hållbarhetsprofil och trenden med pre-owned växer sig bara starkare och starkare. Vi ser också att konsumenterna bryr sig allt mer om telefonens och övrig konsumentelektroniks påverkan på miljön. Samtidigt som intresset för rekonditionerad teknik ökar anger 36 procent av svenskarna att de inte kan tänka sig att köpa en använd mobiltelefon. Eftersom mobiltelefoner generellt har en kort användningstid och snabbt bidrar till det växande problemet med elektronikavfall är det intressant att förstå varför svenskarna fortfarande är mer skeptiska till att handla begagnad teknik jämfört med andra produkter, säger Fanny Nyman, ansvarig för Sverige på Swappie.

Av de som inte kan tänka sig att köpa en rekonditionerad mobil anger nästan två av tre (64 procent) att de är rädda för tekniskt krångel. Det är framförallt kvinnorna (71 procent) som oroar sig. En av tre (32 procent) svarar att de kan tänka sig att köpa en rekonditionerad mobil om det tillkommer 1 års kvalitetsgaranti, på frågan om vad som skulle påverka beslutet att köpa en rekonditionerad mobil.

– Undersökningen visar tydligt att det finns en oro för tekniskt krångel och att en längre tids garanti är en avgörande faktor för många när det kommer till köp av rekonditionerad teknik. Det är också därför vi dels har arbetat hårt för att försäkra oss om att våra rekonditionerade enheter fungerar precis som nya och dessutom erbjuder ett års garanti på alla våra produkter, avslutar Fanny Nyman.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>