De lanserar Sveriges första försäkring för begagnade mobiltelefoner
Hem NYHETER De lanserar Sveriges första försäkring för begagnade mobiltelefoner

De lanserar Sveriges första försäkring för begagnade mobiltelefoner

Publicerat av: Redaktionen

Våra mobiler är en miljöbov och innehåller konfliktmineraler som kobolt.

De lanserar Sveriges första försäkring för begagnade mobiltelefoner

David Lundgren Fetah, grundare Refurbly

För att utmana “slit och släng”-konsumtionen säljer Refurbly rekonditionerade begagnade mobiler.

Nu lanserar de Sveriges första försäkring för begagnade mobiltelefoner för att skapa ytterligare trygghet att välja begagnat och samtidigt göra en viktig insats för mijön.

— Allt fler köper idag begagnade mobiltelefoner. Försäkringarna för dessa telefoner har inte hängt med i utvecklingen, hemförsäkringar som oftast täcker mobilskador har en tendens att undervärdera mobilerna. Som exempel värderas en fyra år gammal telefon som då kostade 10.000 kr till endast 1.000 kr, en värdeminskning på hela 90%, medan det reella marknadsvärdet är cirka 4000 kr. Försäkringsbolagen använder sig av en beräkningsmetod (värdeminskning) som utgår från året då telefonen köptes in, det kanske hade funkat för 10 år sedan när mobilerna utvecklades i högre takt och snabbare förlorade värde, men numera håller mobiler sitt värde mycket längre. Detta är ett hårt slag mot den cirkulära ekonomin, säger David Lundgren Fetah, grundare Refurbly.

Sedan tidigare erbjuder Refurbly två års garanti på sina produkter, nu utvecklar de med att även lansera en egen försäkring. Refurbly har på detta sätt hand om hela kretsloppet, från försäljning till uppföljning med kund via försäkring i Sverige. Med försäkringen skapas det ytterligare trygghet i att välja begagnat. Att köpa begagnade mobiler är en viktig insats för miljön, då tillverkningen bidrar till 86 kilo avfall skapas.

För år 2020 låg premieinkomsterna på 18 miljarder kronor för hem- och villaförsäkringar. Antalet hemförsäkringsärenden har de senaste åren ökat, och en stor andel av dem är mobilskadeärenden. Det kan både förklara försäkringsbolagens värdeminskning av telefoner och behovet av bra försäkringsmöjligheter ur ett miljöperspektiv.

— Vi svenskar producerar omkring 466 kilo hushållsavfall per man på ett år. Genom att köpa en begagnad mobil kan man spara avfall som motsvarar nästan tio procent av det avfall som man i övrigt genererar varje år. Vi tycker därför att det ska vara en självklarhet att återbruka de mobiler som redan finns, säger David Lundgren Fetah.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>