Hjälp oss att stoppa fettproppen!
Hem MILJÖ Vi behöver din hjälp att stoppa fettproppen!

Vi behöver din hjälp att stoppa fettproppen!

Publicerat av: Redaktionen

Den 19 november är det Internationella världstoalettdagen, en dag när globala sanitetsfrågor står i fokus.

I Sverige ligger fokus på att spola rätt.

Det gäller både toalett, handfat och diskho.

Just nu behöver vi din hjälp att stoppa fettproppen!

Spola rätt både på toan och i vasken

I toan får bara kiss, bajs och toapapper spolas ner. Det vet de flesta. Men vad gäller för vasken i köket? Visste du till exempel att om det blir stopp där så kan det också bli stopp i toan, då de leds i samma avloppsledningar?

Stelnat fett är inte nice

– Nu för tiden får vi in väldigt mycket fett med avloppet. Det beror på att vi använder mycket fett när vi lagar mat, till exempel smör att steka i och olika oljor till salladen eller när vi friterar saker. Det går bra att använda fett, bara det inte hamnar i avloppet, säger Rolf Jakobsson, driftingenjör på Gryaab.

Oavsett om du använder fast eller flytande fett, så kallnar det och klumpar ihop sig när det kommer ut i avloppssystemet. När allt för mycket fett klumpat ihop sig kan det göra så att vattnet inte kan ta sig fram. Då finns det risk för att orenat vatten rinner ut i vattendrag eller översvämmar källare och hus.

Hjälp oss att stoppa fettproppen!Inget fett i avloppet, inga problem!

Lösningen på problemet är enkel: häll inte ut smör, olja eller någon annan typ av fett i avloppet. Torka i stället ur stekpannan innan du diskar den och häll större mängder olja i en tom mjölkförpackning, som du slänger i soporna.

 

 

 

 

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>