“Trenden att fler vill ha mer hållbara fonder håller i sig 2020”
Hem HÅLLBAR EKONOMI ”Trenden att fler vill ha mer hållbara fonder håller i sig 2020”

”Trenden att fler vill ha mer hållbara fonder håller i sig 2020”

Publicerat av: Redaktionen

2019 var ett händelserikt år för SPP Fonder. Det förvaltade kapitalet ökade med ca 33 procent mot föregående år och uppgick vid årsskiftet till drygt 246 miljarder kronor.

Under 2019 hade SPP Fonder ett nettoinflöde på cirka 19 miljarder kronor vilket motsvarar 15 procent av de totala nettoinflödena på den svenska fondmarknaden och placerar SPP Fonder på en 2a plats i branschen.

– Det ökade intresset för indexfonder och hållbara fonder är helt klart till vår fördel och vi levererar på båda trenderna. Att fler vill ha mer hållbara fonder är något jag är övertygad om att håller i sig även 2020, säger Åsa Wallenberg, vd SPP Fonder.

-Vårt erbjudande omfattar även aktiva räntefonder, generationsfonder och faktorfonder, vilket gör det enkelt för våra kunder att skapa långsiktiga portföljer och göra justeringar vid behov.

Samtliga fonder blev fossilfria 2019
SPP Fonder har i flera år arbetat systematiskt med att angripa klimatfrågan från olika perspektiv och successivt minskat andelen fossila bränslen i alla aktie- och ränteinvesteringar. I början av 2019 var 12 av 28 fonder helt fossilfria. Under hösten togs ytterligare krafttag och samtliga bolag med fossil verksamhet exkluderades helt från alla fonder i utbudet.

– För oss var detta ett självklart nästa steg. Vi har arbetat länge med att strategiskt integrera mer hållbarhet i vår kapitalförvaltning utan att göra avkall på avkastning. I Sverige har vi också en kundgrupp med väl utvecklade klimatplaner och som har inskrivet i sina placeringsmandat vad de kan och inte kan vara investerade i. Till dem och övriga sparare vill vi tillhandahålla klimatsmarta framtidsprodukter.

“Trenden att fler vill ha mer hållbara fonder håller i sig 2020”

Åsa Wallenberg, vd SPP Fonder

Prisade för vårt arbete
SPP Fonder prisades under året på olika sätt för bland annat sitt hållbarhetsarbete. Först ut var Fondmarkanden.se som uppmärksammade SPP Aktiefond Japan.

Av Söderberg & Partners utsågs SPP Fonder till Årets Fondbolag med motiveringen att ”SPP tar god hänsyn till hållbarhet i sina investeringsbeslut och att en stor andel av bolagets fonder har belönats med ett grönt hållbarhetsbetyg”.

SPP Fonders ränteteam uppmärksammades av Morningstar och tog hem förstapriset i kategorin ”Best Fixed Income House”.I IRR Survey 2109 knep SPP Fonder förstaplatsen och rankades som den fondförvaltare som bidrog mest till hållbara investeringar.

– Det är väldigt roligt att det arbete som alla i teamet bidrar till uppmärksammas och uppskattas. Jag är oerhört stolt över mina medarbetare som varje dag, målmedvetet gör att SPP Fonder utvecklas och blir bättre. Utmärkelser och listor ger oss också en bra benchmark hur vi står oss i branschen och en indikation på hur branschen rör sig.

Framtiden måste vara långsiktigt hållbar
För att minska den globala uppvärmningen och klara 1,5-gradersmålet krävs en kraftfull omställning på flera fronter. Finansbranschen har en nyckelroll i att driva på den omställningen. Det ekonomiska systemet kräver lönsamhet, men även hållbarhet för att klara sig långsiktigt menar Åsa.

– Det hänger ihop. Hållbarhet är den enskilt mest strategiska frågan som påverkar våra investeringar och vi har som ambition att vara ledande på området. Vår viktigaste uppgift som kapitalförvaltare är att skapa värde på ett hållbart sätt genom att se till att våra kunders pengar investeras i bolag som är en del av en hållbar framtid.

Min förhoppning är att 2020 ska gå till historien som det år då finansbranschen på allvar ställdes om och de riktigt stora kapitalflödena tog en mer hållbar riktning, avslutar Åsa.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>