Wärtsilä levererar processlösning för att producera LBG (bioLNG) i Sverige och stödjer transportsektorns omställning till fossilfria transporter
Hem TRANSPORT Wärtsilä levererar nu processlösning för att producera LBG (bioLNG) i Sverige och stödjer transportsektorns omställning till fossilfria transporter

Wärtsilä levererar nu processlösning för att producera LBG (bioLNG) i Sverige och stödjer transportsektorns omställning till fossilfria transporter

Publicerat av: Redaktionen

Teknologikoncernen Wärtsilä levererar sin processlösning för uppgradering och förvätskning av biogas som används för att minska koldioxidutsläppen från transporter och för att påskynda omställningen till renare transporter.

Processlösningen har beställts av energibolaget St1 och byggs vid Borås Energi och Miljös anläggning i Sobacken, Borås i Sverige.

Anläggningen väntas vara i full drift i slutet av 2023. Ordern togs upp i Wärtsiläs orderbok i september 2022.

Anläggningen kommer att utnyttja biogas från kommunala avfalls- och avloppsreningsverk. Biogasen  uppgraderas och förvätskas till LBG, ett förnybart flytande transportbränsle. Det blir den första anläggningen i sitt slag som samtidigt kan producera både LBG och biometan (i gasform) för inmatning till lokalt gasnät.

”St1 har åtagit sig att öka produktionen av hållbar energi och biogas kommer att spela en allt viktigare roll i detta. Vi opererar redan Wärtsiläs biogasuppgradering i Sverige och fortsätter gärna samarbetet med det nya förvätsningsprojektet”, säger Matti Oksanen, Director, St1’s Gas Business.

”Wärtsilä fortsätter att leda branschen i omställningen till kolneutrala energilösningar. Vår gedigna erfarenhet och expertis inom uppgraderingsteknologi för biogas är oöverträffad i branschen, och vår teknik för förvätskning är extremt tillförlitlig och erbjuder de lägsta driftskostnaderna för att göra biogas flytande. Vi är stolta över att St1 återigen har valt oss, eftersom det är ett tydligt bevis på en nöjd kund”, kommenterar Rolf Håkansson, Sales Manager, Wärtsilä Gas Solutions, Biogas Solutions.

När anläggningen är i drift kommer den att kunna producera 10 ton LBG per dag. Utöver processlösningen kommer Wärtsilä även att  leverera reservdelspaket och serviceavtal.

Projektet har beviljats stöd från Klimatklivet, ett svenskt investeringsprogram som riktar sig till projekt som minskar klimatpåverkan.

Wärtsilä levererar processlösning för att producera LBG (bioLNG) i Sverige och stödjer transportsektorns omställning till fossilfria transporter

Wärtsilä Gas Solutions är marknadsledande inom innovativa system och livscykellösningar för gasvärdekedor. Våra huvudsakliga fokusområden är hantering av gas vid sjötransporter (lagring, bränsle, överföring och hantering av avkokningsgas (BOG)), gas till kraft, förvätskning och biogaslösningar. Vi hjälper våra kunder på resan mot en hållbar framtid genom att fokusera på livscykel, innovation och digitalisering.

 

 

 

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>