​Klimatomställningen viktig fråga när näringsministern besökte Cementa i Slite
Hem MILJÖ ​Klimatomställningen viktig fråga när näringsministern besökte Cementa i Slite

​Klimatomställningen viktig fråga när näringsministern besökte Cementa i Slite

Publicerat av: Redaktionen

Närings- och innovationsminister Ibrahim Baylan besökte igår Cementa i Slite.

Cementa lyfte fram betydelsen av cement i samhällsbyggandet och att materialet kommer att fortsätta efterfrågas i stor mängd, vilket gör att arbetet med klimatutmaningen har mycket hög prioritet.

​Klimatomställningen viktig fråga när näringsministern besökte Cementa i SliteCementa står just nu inför en kommande prövning i mark- och miljödomstolen för en fortsatt kalkstensbrytning efter 2021. Att ha en trygg och långsiktig råmaterialförsörjning är en förutsättning för att kunna driva vidare cementindustrin på Gotland som sysselsätter 430 personer på årsbasis. Ett fortsatt täkttillstånd är också nödvändigt för att fortsätta arbeta med utveckling av process och produkter på vägen mot koldioxidneutralitet.

– Vi behöver en hållbar cementproduktion i Sverige. Därför är jag väldigt positiv till att Cementa nu aktivt arbetar med att bli klimatneutrala redan till 2030. Även om Sverige är en liten producent av cement i ett globalt perspektiv så blir det tydligt att vi här har stor potential i att bli världsledande när det gäller att lösa koldioxidfrågan för branschen, sa Ibrahim Baylan.

Fabrikschef Fred Grönwall, kommenterade efter mötet:

– Det var ett mycket positivt möte med näringsministern. Det känns bra att få visa upp det arbete vi gör här dygnet runt och året om, för att kunna förse den svenska byggsektorn med byggmaterial. Att arbeta för minskade koldioxidutsläpp kommer att kräva stora utvecklingssteg för branschen, och jag vill samtidigt framhålla det löpande arbetet vid fabriken som är betydande på vägen mot målet. Allt detta kommer vi att fortsätta ha fullt fokus på framåt.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>