​Startskottet för Ragn-Sells cirkulära bygge
Hem CIRKULÄR EKONOMI ​Startskottet för Ragn-Sells cirkulära bygge

​Startskottet för Ragn-Sells cirkulära bygge

Publicerat av: Redaktionen

​Startskottet för Ragn-Sells cirkulära bygge

Om två år ska miljöföretaget Ragn-Sells nya anläggning kunna ta emot 150 000 ton flygaska om året, utvinna flera värdefulla ämnen ur askan som i dag är ett farligt avfall och samtidigt ta bort de oönskade ämnena ur kretsloppet.

I tisdags togs det ceremoniella första skoptaget i marken vid Högbytorp. Se filmen från byggstarten och hör näringsminister Ibrahim Baylan uttala sig om projektet.

– Jag är glad över den här investeringen Ragn-Sells gör i Sverige för att bidra till industrins omställning, till våra målsättningar om den cirkulära ekonomin och att Sverige ska bli världens första fossilfria välfärdsland, säger näringsminister Ibrahim Baylan (S), som på grund av den rådande situationen tyvärr inte kunde närvara personligen.

Närvarande vid byggstarten var istället en mindre skara med bland andra Ragn-Sells koncernchef Lars Lindén, hållbarhetschef Pär Larshans och Mikael Hedström, VD för Ragn-Sells Treatment & Detox. Andra tilltänkta gäster fick istället följa cermonin via sociala medier och uttala sig virtuellt. Kortfilmen från skoptaget och Ibrahim Baylans uttalande kan du se här.

Sverige producerar varje år 300 000 ton flygaska när avfall energiåtervinns för att ge fjärrvärme och el. Omkring hälften av askan skickas i dag till ett nedlagt kalkbrott på ön Langøya i Oslofjorden. Varken värdefulla ämnen eller gifter tas alltså omhand, och inom några år kommer Langøya-brottet dessutom att vara fyllt och stängas.

– Att lägga flygaska i gamla gruvhål tillhör förra seklet, men hittills har inte svenska kraftvärmeproducenter haft några hållbara alternativ. Nu ser vi fram emot att fortsätta samtalen med branschen kring vår cirkulära lösning som snart är i drift, säger Mikael Hedström.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>