Hem NYHETER ​Vattna din inre trädgård och ge dig själv utrymme att växa i sommar

​Vattna din inre trädgård och ge dig själv utrymme att växa i sommar

Publicerat av: Redaktionen

​Vattna din inre trädgård och ge dig själv utrymme att växa i sommar 3

Är du en person som vill växa som människa och gärna kastar dig över självhjälpsböcker och nya terapiformer?

Kanske gillar du att diskutera “livet”, relationer, mellanmänskliga beteenden och psykologi. Eller kanske har du en tanke om att den här sommaren skulle kunna ge dig möjlighet att växa som människa och bli en lite bättre version av dig själv. Kanske har du längtat efter att lära dig något nytt? Lära dig ett nytt språk, måla, börja spela ett instrument eller bygga något?

Men hur börjar man? Hur “tar man tag i sig själv” och faktiskt sätter igång med den där nya vanan? Semestern förknippas ofta med att släppa alla mål och förbättringar och bara slappna av. Men kanske går det att göra både och?

När det handlar om förändringar, så är de första ledorden “små steg i rätt riktning” eller “nästan rätt istället för helt fel”. Öva på att inte döma ut dig själv så fort du inte presterar “perfekt” enligt dig själv och dina egna krav. Öva på att vara din egen bästa vän – att ändra en vana är inte lätt, vi har ofta övat länge på den gamla vanan.

Så varför är semestern ett perfekt tillfälle att sätta igång med nya vanor?

Vi har ofta mer tid när vi är långtidslediga

Det är färre saker som distraherar oss

Vi utsätts ofta för mindre stress under semestern

… och har även mer energi

Steg för steg mot förändring – såhär gör du:

Öva på uppskattning varje dag. Vad har du som du är nöjd med i ditt liv, just idag? Antingen kan du fundera och skriva ner ett par ord när du vaknat eller innan läggdags. En tacksamhetsdagbok helt enkelt!

Fundera sedan på vad du skulle vilja förändra eller lära dig mer om. Skriv ner vad du är nyfiken på eller längtar efter mer av i ditt liv. En vältränad kropp eller kanske ett språk? Fundera på hur du skulle agera om du redan hade detta. Skulle du boka in en resa, börja dagen med yoga eller en smoothie till frukost, kanske träffa en vän kombinerat med träning?

Välj ut en ny vana och var noga med att göra syftet tydligt för dig själv, att beskriva varför du vill börja med just den här vanan och göra just den här förändringen i ditt liv.

Sätt upp ditt mål och fundera på vad du behöver för att uppnå det. Behöver du sätta av tid en stund varje dag för din nya vana? Behöver du några tillbehör?

Planera in vad du ska göra varje dag en månad framåt (eller den tidsperiod du satt för dig själv). Skriv ner när och hur du ska genomföra din nya vana. Behöver du en påminnelse i telefonen eller skriva ner i kalendern när du ska öva? Kanske motiverar det dig att samplanera din nya vana med en vän? Eller så kan du be någon påminna dig eller sätta upp en lapp på kylskåpet som peppar och påminner dig om din positiva nya vana.

Öva på att vara din egen bästa vän. Förändring tar tid, så öva på att tala vänligt och uppmuntrande och stöttande till dig själv, särskilt när du inte presterar på topp. Känn dig stolt över att du bestämt dig för att göra en förändring. Om du var din egen bästa vän, hur skulle du agera? Hur skulle du prata till dig själv då?

Öva på att se dig själv där du vill vara. Hur skulle du agera om du redan var där du vill vara, om du var vältränad, en kärleksfull partner, kunde spela det där instrumentet eller bygga det där huset? Öva på att se dig själv där du vill vara istället för att stirra dig blind på att du inte är där just nu. Börja agera som “ditt bästa jag” redan idag.

Tillsammans blir vi starkare! Ofta presterar vi bättre om vi gör uppgiften till en social aktivitet samtidigt. Det är lättare att komma ut i spåret om vi vet att vännen väntar på oss, det ger oss en positiv social knuff som ofta ökar motivationen.

Sist men inte minst, var generös med beröm och motivera dig själv och andra med inspiration varje dag. Gör inte för stora förändringar i början – 10 min per dag är bättre än 1 timme en gång per vecka! Kom ihåg att “små steg i rätt riktning” är vägen!

Kristina Ahlman

Leg. psykolog

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>