Seaqure labs gör fiskfoder av svamp istället för fiskmjöl
Hem FOODTECH Seaqure labs utvecklar cirkulärt fiskfoder av svamp

Seaqure labs utvecklar cirkulärt fiskfoder av svamp

Publicerat av: Redaktionen

Hur vi matar vår mat är en stor fråga för alla som vill hushålla med jordens resurser. Idag används 92 procent av all sill som fångs till foder för odlad fisk istället för att bli föda.

Det vill impactbolaget Seaqure labs ändra på med en svampbaserade fiskfoder-produkt. Bolaget ingår i Chalmers Ventures portfölj.

En stor hållbarhetsutmaning för matindustrin är överfisket av sill som blir till fiskmjöl i foder, samt skövlingen av Amazonas regnskog för produktion av soja. Inte minst fiskfoderindustrin, men också andra djurfoder, är i stort behov av hållbara proteinkällor som går att producera på ett förnybart sätt, samtidigt som de är hälsosamma.

– Sättet vi matar våra djur på idag är ohållbart. Vi måste ställa om vår matproduktion. Ta bara fisket i Östersjön. 92 procent av all sill som fiskas i Östersjön går till fiskfoder, säger Johan Henriksson, VD och en av grundarna till bolaget.

– Fiskodlingar är en bra källa för protein till människor, men 75 procent av utsläppen från exempelvis laxodlingar kommer från foder. Det kan vi minska markant genom att minska mängden soja och fiskmjöl.

Drar nytta av cirkulära sidoströmmar

Seaqure labs metod innebär att man genom att ta tillvara på cirkulära sidoströmmar från livsmedel och jordbruksindustrin kan använda råvaror som idag inte blir föda och skapa protein som är gjord på mykoprotein, eller svamp. Det här gör man med hjälp av en unik fermenteringsteknik.

Forskningsstudier från SLU i Umeå och Institutionen för Resursåtervinning på Högskolan i Borås på regnbågslax visar att produkten växer bättre och får ett starkare immunförsvar.

Johan Henriksson ser också en stor nytta i att Seaqure labs gör en högvärdig produkt av råvaror som inte används effektivt idag. På det sättet hjälper bolaget andra industrier att bli mer cirkulära.

Stor potential

Marknaden för bolagets metod är stor. Initialt siktar Seaqure labs på fiskodlingar och foderbolag. Bara i Norge är laxodlingsindustrin värd 11 miljarder dollar per år. Fiskfodermarknaden globalt är värd 60 miljarder dollar. Akvakultur är dessutom världens snabbast växande livsmedelsbransch, eftersom världens befolkning ökar.

Seaqure labs gör fiskfoder av svamp istället för fiskmjöl– Vår svampforskning visar också att vi skulle kunna göra mat för människor och djur. Vi ser framför allt stor potential i att växa med alternativa proteiner för människor och husdjur i framtiden, säger Johan Henriksson.

Han räknar med att vara igång med produktion till foderproducenter inom två år. Nu under hösten planeras pilotprojekt. För att få hjälp med att optimera processen är bolaget med i två starka acceleratorer. Dels har man flyttat in på Sahlgrenska Science Park nya Life-Science hubb, och har också kommit med i acceleratorn Masschallenge i Schweiz.

– Där vi knyter kontakter med stora livsmedelsföretag, andra agrifoodtech startups, samt får mentorer. Samtidigt är vi med i EUs foodtech inkubator EIT food, där vi lär oss mycket om hur själva livsmedelskedjan i Europa fungerar och är uppbyggd.

Därför investerade Chalmers Ventures

Chalmers Ventures har följt Seaqure labs utveckling sedan tiden på Chalmers Entreprenörskola. Bolaget ligger rätt i tiden med möjlighet att bli ett globalt impactbolag.

– Seaqure Labs har ett bra team på plats. Dels tung kompetens kring mykoprotein och dels ett affärsmässigt driv. Att de kom med i Masschallenge Switzerland är ett kvitto på att de sitter på lösningen till ett globalt problem.

– De har hittat en bra tillämpning mot fiskfoder och nu startar processen med att på riktigt kommersialisera detta, säger Oskar Svarfvar, Seed Investment Manager, Chalmers Ventures.

Teamet bakom Seaqure labs

Seaqure labs består av Johan Henriksson, Albin Frick, båda med bakgrund inom hållbart företagande och miljövetenskap, och Sajjad Karimi. Den sistnämnda har en Phd i fiskhälsa och en Phd i industriell bioteknik och ligger bakom forskningen.

Teamet kompletteras av Mohsen Parchami som är Phd-student på Sveriges Lantbruksuniversitet och jobbar inom området Resource Recovery som agerar som rådgivare.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>