AFRY FoodFactFinder – en ny digital lösning för att motverka världens matproblem
Hem HÅLLBAR UTVECKLING AFRY FoodFactFinder lanserar en ny digital lösning för att motverka världens matproblem

AFRY FoodFactFinder lanserar en ny digital lösning för att motverka världens matproblem

Publicerat av: Redaktionen

AFRY lanserar en ny digital lösning för att beräkna hur förändringar i vår omvärld påverkar vår matproduktion- och konsumtion.

Mjukvaran kalkylerar in faktorer som rådande geopolitiska lägen, bristen på råvaror och trender inom mat.

Genom att beräkna olika scenarion baserat på fakta från den globala livsmedelshandeln, teknologin och hållbarhetsindex kan AFRY FoodFactFinder beräkna effekterna av koldioxidutsläpp, vattenförorening och markanvändning för varje förändringscenario.

Exempelvis “Vad skulle hända om Kinas 1,4 miljarder invånare ändrar sin kost?”, ”Vad händer nu i Ukraina när sädesslag som vete inte längre produceras?” och hur detta påverkar vår omvärld.

I kris och katastrof är det här hjälpmedlet en bra lösning för länder som påverkas av förändringar i matproduktionen. Det är även ett bra verktyg för länder som vill förutspå andra förändringar. Hållbarhet och marknadspåverkan är centralt för att vi ska kunna planera framtidens matproduktion och ta rätt beslut. En digital lösning som AFRY FoodFactFinder ökar kunskapen och förståelsen för problematiken och kan till och med skapa förutsättningar, där Sverige kan komma bli ett föregångsland.

AFRY FoodFactFinder – en ny digital lösning för att motverka världens matproblem

– FoodFactFinder är lösningen som har behövts en längre period där vi kan analysera, förstå och förutspå det som kan hända i framtiden inom just matkonsumtion och matproduktion. En del av klimatfrågan måste lösas med jordbruk. Vi kommer bland annat kunna svara på hur världens alla hungriga skall kunna mättas och var de lever, hur mycket av fettet kan vara alternativt från växt och svamp, säger Petri Vasara, Dr Tech & Vice President, Business and Concept Development.

Verktyget presenterades i samband med Nordic Future Food mässan i Stockholm som skedde i juni.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>