Bränsleceller ska göra datacenter miljövänliga
Hem HÅLLBAR UTVECKLING Bränsleceller ska göra datacenter mer miljövänliga

Bränsleceller ska göra datacenter mer miljövänliga

Publicerat av: Redaktionen

Det behövs fler datacenter och de måste blir mer miljövänliga.

Bränsleceller ses som en lovande lösning för att uppnå de målen, tack vare minimala utsläpp.

Nu arbetar företag som Vertiv och det svenska forskningsinstitutet RISE i ett intressant projekt för att få fram praktiskt användbara lösningar med bränsleceller.

I takt med att behovet av datacenter- och nätverkskapacitet ökar, så ökar också kraven på att göra dem mer miljövänliga. Det är inte bara behovet av att minska koldioxidutsläpp som bidrar till allt hårdare reglering av datacenter. Att de ökade kraven på kapacitet driver upp markpriser och ökar belastningen på system för eldistribution bidrar också.

Bland anledningar till att kapaciteten för datacenter och nätverk kommer att byggas ut rejält under de närmaste åren märks införande av AI, 5G och lösningar för virtuell verklighet. Tillväxten för datacenter behöver kombineras med att de blir mer miljövänliga.

Lösning på gång

Alla intressenter, som regeringar, leverantörer av utrustning och operatörer som driver datacenter, samt kundföretagen, vill se mindre negativ klimatpåverkan från datacenter. En satsning som verkar lovande är att använda bränsleceller. Med bränsleceller går det att producera el med obefintliga mängder avgaser som följd. Den vanligaste typen av bränsleceller fungerar med väte, i form av vätgas, och syre.

Men det finns åtskilliga hinder på vägen mot praktisk användning av bränsleceller. Tekniken är än så länge outvecklad och dyr att använda. De lösningar för distribution av vätgas som behövs finns inte. Det finns vidare frågetecken kring livslängden för bränsleceller. Lägg till det att det krävs komplexa lösningar för att styra till exempel temperatur, samt bränsle-, luft- och vattenflöden. Till råga på allt kan den produktion av vätgas som krävs vara mer eller mindre miljövänlig.

Lovande initiativ

Ett initiativ som lovar gott är projektet EcoEdge PrimePower (E2P2). Det backas av EU-kommissionen, med flera tongivande företag involverade, via organisationen Clean Hydrogen Partnership. Vertiv som är en ledande leverantör av utrustning för datacenter, till exempel för kylning, är ett av de deltagande företagen. Även det svenska statliga forskningsinstitutet RISE är med.

– Målet för E2P2 är att bygga fungerande utrustning som genererar 80 kW el, netto, säger Victor Elm, försäljningschef i Norden för Vertiv.

Det är alltså frågan om ett så kallat proof-of-concept-projekt. Det bygger på att använda en av Vertivs  prefabricerade moduler för elförsörjning, med 16 bränslecellsmoduler, UPS, litiumjonbatterier och annan kompletterande utrustning.

Bränsleceller ska göra datacenter miljövänligaAtt kombinera bränsleceller med UPS-enheter för avbrottsfri el och litiumjonbatterier ses som en bra väg framåt för att utnyttja bränsleceller i datacenter. Till en början tänker man sig lösningar för primär, alltså kontinuerlig, elförsörjning.

För att ett projekt som E2P2 ska få något genomslag krävs det inte bara att lösningarna som skapas är ändamålsenliga. Det behövs också bred uppslutning bland leverantörer av utrustning och andra viktiga aktörer. Det underlättar om lösningarna som skapas publiceras som öppna standarder. Det gör det enklare för fler att använda dem.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>