Amazon Web Services satsar på ny svensk vindkraftspark för att nå målet om 100 procent förnyelsebar energi

Amazon Web Services satsar på ny svensk vindkraftspark för att nå målet om 100 procent förnyelsebar energi

Amazon Web Services satsar på ny svensk vindkraftspark för att nå målet om 100 procent förnyelsebar energi 1Amazon.com köper svensk vindkraftsel för att driva Amazon Web Services svenska datacenter, berättar företaget i en pressrelease idag. Avtalet gäller en vindkraftsfarm med 91 MW kapacitet som just nu är under byggnad i värmländska Bäckhammar och beräknas vara i drift i slutet av 2020. AWS tre datacenter i Västerås, Eskilstuna och Katrineholm kommer därmed att drivas helt av förnybar energi när parken är igång – en del av AWS övergripande mål att 100 procent av infrastrukturen ska drivas med förnybar el.

Under 2018 passerades milstolpen 50 procent och tillsammans med projektet i Bäckhammar offentliggjorde AWS även två andra projekt, i Irland och USA. De nya projekten blir det tionde, elfte och tolfte initiativet i AWS satsning på förnybar energi, vilket sammanräknas uppgår till 2,7 miljoner MWh per år.

Vindkraftparken i Bäckhammar ägs av tyska KGAL Investment Management, som även driver fyra andra vindkraftsparker i Sverige.

”Vi är glada att kunna erbjuda el från vår nybyggda vindkraftspark i Bäckhammar till Amazon för att kunna stödja AWS i att nå sina mål kring 100 procent förnybar energi”, kommenterar KGAL:s verkställande direktör Michael Ebner avtalet.

I pressmeddelandet nedan kommenterar energi- och digitaliseringsminister Anders Ygeman nyheten.

Related Articles

Lämna ett svar