Auto Draft
Hem TRANSPORT Anders Ygeman invigningstalar om elektrifierade transporter på eComExpo

Anders Ygeman invigningstalar om elektrifierade transporter på eComExpo

Publicerat av: Redaktionen

Sveriges ledande beslutsfattare i transportindustrin, politiker och forskare möts på eltransportmässan eComExpo den 6-7 oktober i år för att diskutera en av de viktigaste frågorna i omställningen till fossilfria transporter.

Auto Draft

Fr v Johanna Lakso,Anders Ygeman, Jessica Ahlenius

Hur ökar vi takten för att nå miljömålen inom transportsektorn?

Anders Ygeman, Energi- och digitaliseringsminister, invigningstalar och gräddan av transportnäringen samt forskare och experter deltar i transportforumet.

Transportbranschen i Sverige står inför en omställning av stora mått. Hälften av transportbilsflottan ska gå på eldrift och utsläppen av växthusgas ska ha minskat med minst 70 procent år 2030. Det är världens tuffaste klimatmål men politiskt brett förankrat.

eComExpo är det nya nordiska forum där industrin för nyttotransporter ska mötas och debattera vad som konkret måste göras för att nå de tuffa målen. Men det är också en fysisk och digital hybridmässa på Scandinavian XPO vid Arlandastad, med senaste teknologin, tjänster, produkter och provkörning av nya transportfordon, från liten lastcykel till stor lastbil.

– Elektrifieringen innebär ett systemskifte, inte enbart ett teknikskifte, säger Jessica Alenius, vice vd för Bil Sweden, som är en av eComExpos medarrangörer. Alla pusselbitar måste på plats för att bygga ett nytt ekosystem. Här krävs samverkan mellan fordonstillverkare, andra företag, politiker och akademin.

Knäckfrågorna handlar om behov och tillgång av el, hur laddinfrastruktur ska lösas och vad som krävs för att samhället ska klara elektrifieringen. I synnerhet gäller det lösningarna för tunga lastbilar i fjärrtrafik, men även för lätta lastbilar i stadstrafik. Målet är att enas om en ny svensk handlingskraft för att bidra till en snabbare omställning.

– Diskussioner behövs med marknadens aktörer där de presenterar sina elektrifieringsplaner och kommande transportbehov. Under en övergångsperiod behövs också statliga stöd och styrmedel, säger Johanna Lakso, VD för Power Circle, elkraftbranschens intresseorganisation för framtidsfrågor, som också är medarrangör.

Såväl regeringen som flera av industrins portalfigurer för omställningen till fossilfria transporter framträder på ComExpo. Energi- och digitaliseringsminister Anders Ygeman öppningstalar. Andra talare som är klara är Åsa Pettersson, VD för Energiföretagen, Linda Olofsson VD Swedish Electromobility Centre och Jenny Larsson VD Hitachi ABB Power Grids Sverige.

Seminarierna leds av två av Hållbarhetssveriges mäktigaste moderatorer, Mattias Goldmann, idag Hållbarhetschef på Sweco, och Jakob Lagercrantz, grundare av 2030-sekreteriatet, en av de viktigaste klimatrösterna inom transportsektorn.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>