Arbetsmiljöforskare undersöker risker vid reparation och återbruk av elektronik
Hem MILJÖ Arbetsmiljöforskare vid IVL undersöker risker vid reparation och återbruk av elektronik

Arbetsmiljöforskare vid IVL undersöker risker vid reparation och återbruk av elektronik

Publicerat av: Redaktionen

Den omfattande konsumtionen av elektronikprylar ger upphov till stora mängder avfall och skadliga utsläpp.

Att öka livslängden och använda saker så länge det går innan elektroniken återvinns är viktigt – men vad innebär det för arbetsmiljön?

I ett nytt projekt ska arbetsmiljöforskare vid IVL nu ta fram en färdplan för att möta de utmaningar som finns vid reparation och återbruk av elektronik.

‒ Vi ska kartlägga vilka aktörer som finns på marknaden och hjälpa dem att identifiera möjligheter till en säker, trygg och hållbar arbetsmiljö. Målet är att kunna hjälpa företagen så att de kan ta hand om elektronik utan att arbetstagare exponeras för skadliga kemikalier eller utsätts för andra arbetsmiljörisker, säger Anneli Julander, arbetsmiljöforskare på IVL Svenska Miljöinstitutet.

Arbetsmiljöforskare undersöker risker vid reparation och återbruk av elektronikAtt förhindra att fungerande produkter blir avfall är en viktig åtgärd för en grönare och mer cirkulär ekonomi. Det kan genomföras på alla nivåer i samhället, från konsumenternas dagliga beslut till politisk styrning och regleringar. Elektrisk och elektronisk utrustning (EEE) är produkter som kräver stora resurser när det gäller material och energi vid produktion, vilket gör denna produktkategori särskilt intressant att använda och återbruka så länge som möjligt.

‒ Den snabba digitaliseringen bidrar till mer EEE-avfall. För närvarande är det politiska trycket och förväntningarna på att utvinna resurser från EEE-avfall större än kapaciteten för detta. Kemiska och tekniska lösningar som möjliggör en kostnadseffektiv och samtidigt fullständig utvinning av till exempel sällsynta metaller och ädelmetaller i EEE-avfall är ännu inte helt på plats, säger Klara Midander, arbetsmiljöforskare på IVL.

I det aktuella projektet som finansieras av Forte, ska forskarna utveckla en färdplan som gör det möjligt att tackla de arbetsmiljöutmaningar som uppstår när EEE-produkter nu ska repareras och återbrukas i en mycket högre grad. En viktig del blir att mäta och kvantifiera exponeringen för farliga kemikalier vid hantering och reparation av elektronik ute på arbetsplatserna. Man kommer också att intervjua aktörer på marknaden och identifiera hur risker hanteras på organisationsnivå samt hur förebyggande åtgärder genomförs.

‒ Vi kommer att belysa förutsättningar för en hållbar säkerhetskultur inom organisationen i den här typen av arbetsmiljöer. Målet är att säkerställa en god och säker arbetsmiljö för alla utan att för den sakens skull äventyra möjligheterna till den gröna omställning som behövs i samhället, säger Anneli Julander.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>