Svenskarnas hem värms upp snabbare än sina europeiska grannar under heta sommardagar
Hem MILJÖ Svenskarnas hem värms upp snabbare än sina europeiska grannar under heta sommardagar

Svenskarnas hem värms upp snabbare än sina europeiska grannar under heta sommardagar

Publicerat av: Redaktionen

En ny europeisk studie av temperaturskillnader visar att svenska bostäder värms upp betydligt snabbare under varma sommardagar jämfört med bostäderna i de flesta andra EU-länderna.

Där Sveriges resultat var bland de sämre i undersökningen.

Studien omfattar över 300 000 bostäder i Europa, varav cirka 1 000 svenska, och genomfördes sommaren 2021. Resultatet för de svenska bostäderna visar att i dessa ökade temperaturen med 4,6°C på tre timmar, vid en inomhustemperatur på 20°C och en utomhustemperatur på 30°C vid soligt väder. I jämförelse med Tyskland, Spanien och Italien var temperaturökningen mer än dubbelt så snabb. Det gör Sverige bland de sämsta länderna i undersökningen, endast på Irland, i Danmark och Storbritannien sker uppvärmningen av de undersökta bostäderna snabbare. Det innebär att svenskarna får lida betydligt mer under värmeböljor jämfört med sina europeiska grannar.

Det är sedan tidigare känt att höga temperaturer inomhus resulterar i koncentrationssvårigheter och andra allvarliga hälsorisker som vätskebrist eller stroke. Den globala uppvärmningen gör att värmeböljor och extrema väder kommer allt oftare, vilket kommer förbli ett stort problem.

Luftkonditionering i hemmet är en teknik som kan hjälpa till att jämna ut inomhustemperaturen. Ett problemet med den lösningen är att det blir klimatet som får betala priset, bland annat till följd av den ökade energianvändningen. Luftkonditionering ökar även elkostnaderna och tekniken sprider damm och partiklar.

– Vår undersökning visar i vilken utsträckning bostäder reagerar på höga utomhustemperaturer och solstrålning. I takt med att värmeböljor blir allt vanligare så kommer också fler boende använda luftkonditionering för att hålla sin inomhustemperatur på en dräglig nivå, säger medgrundaren och produktchefen Christian Deilmann.

Svenskarnas hem värms upp snabbare än sina europeiska grannar under heta sommardagarStigande temperaturer, en växande medelklass och en ökande urbanisering driver på att fler européer installerar luftkonditionering. Traditionellt sett har det varit i länderna kring mellanöstern som luftkonditionering använts, men under de senaste åren, i takt med att somrarna slagit nya värmerekord så har luftkonditionering blivit vanligare över hela Europa.

Sverige har cirka fem miljoner bostäder varav en stor del av småhusen är byggda före 1940. En jämförelse av samtliga 27 medlemsstater i EU visar att Sverige har det sjätte äldsta bostadsbeståndet inom unionen. Äldre bostäder dras ofta med omoderna lösningar för inomhusklimat.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>