Bättre intuition för teknik kan rädda världen
Hem MILJÖ Bättre intuition för teknik kan rädda världen

Bättre intuition för teknik kan rädda världen

Publicerat av: Redaktionen

Märtha Rehnberg, nationalekonom och expert på 3D-teknik står på scenen på Waterfront i Stockholm.

Hon är inbjuden till Episerver Ascend för att tala om hur bättre teknik ska lösa de svåra problem som dålig teknik skapat.

Bättre intuition för teknik kan rädda världen

Hon är sedan 2017 Danmarks representant i EU-kommissionens utredningsgrupp High level industrial roundtable: Industry 2030 och är även rådgivare till den danska regeringen när det gäller hållbarhetsfrågor.

Klimatförändringar, CO 2-utsläpp, utrotning av växter och djurarter, förgiftning av mark och vatten och en rad andra negativa företeelser har ökat exponentiellt sedan mitten av förra seklet.

En deprimerande bild av ”hockeyklubbskurvor” visas upp på den stora skärmen bakom henne. En bild av vettlöst slöseri med resurser som vatten, luft, odlingsmark, skogar, djur och växter. Märtha Rehnberg kallar det teknikens mörka historia.

Hon menar att den kris som världen hamnat i beror på ett rakt stordrifts- och varuförsörjningstänkande, där idéer kommer uppifrån, nya prylar utvecklas och distribueras över marknaden. Men de som utvecklat produkterna har inte tagit ansvar för helheten, varken hur tillverkningen, användningen eller avvecklingen påverkar fysisk och psykisk miljö. Andra har fått ta konsekvenserna.

Det har lett till ett slags undergångsstämning.

  • Det som sker skylls på ekonomin. Det har inte ansetts ekonomiskt rationellt att ta hänsyn till miljö och klimat. Men ekonomi betyder hushållning, alltså att man tar vara på alla resurser på ett klokt sätt. Det är inte god ekonomi att förstöra hav och skogar, eller skapa dåliga livsmiljöer.

Hoppfullt

Bättre teknik som bygger på god hushållning ger hopp.

– Just nu lider vi brist på allmänt omfattade goda visioner, men det pågår ändå en intressant teknikutveckling, som attraherar både talanger och kapital, säger hon.

Hon framhåller också de att det finns ett nytt tänkande – de etiska och estetiska aspekterna börjar komma in redan när tekniken utvecklas.

De stora klimatdemonstrationerna som startades av Greta Thunberg med hjälp av en liten hashtag ser hon också som ett starkt ljus.

  • Ungdomarna utnyttjar tekniken på ett smart sätt för att kunna samlas. De har helt nya värderingar, och de tar över scenen snabbt. Ur den medvetenheten kommer många smarta idéer att födas, men först är det nog många som går igenom det här stadiet av förtvivlan, säger hon och kommer ihåg sitt eget uppvaknande:
  • Jag fick faktiskt en svår panikångestattack i en butik. Jag är uppvuxen i Frankrike och såg det som min rättighet som människa att äta kött. Jag blev provocerad av vegetarianer. Plötsligt kommer denna insikt. Så jag slutade äta kött och fisk. Kulinariskt öppnades en ny värld av intressanta smaker. Att avstå från ett betyder att öppna för något annat – oavsett vilka klimatsmarta val man gör för sig själv.

Hon har också slutat köpa nytillverkade kläder, tar bussen från Köpenhamn där hon bor till möten i Bryssel, shoppar secondhand.

–Det är inte ett sämre sätt att leva, bara annorlunda, säger hon.

Politiken hindrar

Märtha Rehnberg är inte särskilt imponerad av den politiska klimatdebatt som förs. Hon menar att den bygger på åsikter mer än insikter. De åtgärder som föreslås är ofta ineffektiva och får människor att känna ångest över att bli berövade sådant som de värdesätter.

  • ­Fokus ligger på utspel snarare än verklig problemlösning. Dessutom finns en okonstruktiv fixering vid CO2 utsläpp som lurar in oss i ett silotänkande. Lika viktigt är att fokusera på biodiversitet.

Hon anser att det är dags att lyssna mer på vetenskapsmän.

  • Klimat- och miljöåtgärder måste vara evidensbaserade i det läge vi befinner oss nu. Och detta tänk ska in i labbet där tekniken utvecklas. Endast så får vi bättre teknik som bryter med historiens teknik.

Mycket har redan hänt, och när utvecklingen tar fart går det fort:

Billiga solceller och effektiv vindkraft håller på att revolutionera energimarknaden. Världsbanken drog sig ur ett kolkraftsprojekt i Kosovo då de räknat ut att förnybart är billigare än kol. Snart kommer det att finnas lättare solceller på marknaden som kan tejpas upp på väggen så att energin kan produceras lokalt.

– När energiproduktionen är utsläppsfri och nästan gratis är vi i ett helt annat läge, säger hon, och förklarar att lokalt producerad energi kan bli en handelsvara. En villaägare kan sälja  energi till grannen.

Nya möjligheter

Ja, tanken svindlar. Tänk när olja och gas inte längre är maktmedel. När hushåll inte längre behöver betala höga elräkningar…

  • Det går inte att veta hur det kommer att se ut om tio år. Oväntade saker kan dyka upp, men den kris vi befinner oss i nu erbjuder en fantastisk möjlighet att förändra världen till det bättre på ett djupare plan än vi vågar tala om idag.

Hon säger att världen behöver positiva visioner, men samtidigt väjer hon för att måla upp en alltför strålande bild av framtiden. Teknikoptimism är bra, men hon betonar att man aldrig ska förneka teknikens mörka sidor – som övervakning. Det finns länder där personlig integritet och mänskliga rättigheter sitter mycket trångt.

  • Men vi kan också se hur tekniken ger möjlighet att frigöra kreativitet. Att livet inte längre ses som något linjärt där människan utvecklas genom skola, utbildning, specialisering till en position, för att sedan lämna arbetslivet och försvinna in i skuggorna tillsammans med sina generationskamrater. För många blir livet mer som en dans, arbete och lek kan sammansmälta och växla, människor blir generalister i stället för specialister. I dansen föds de knasiga idéerna, som människor tidigare hade inte ens vågat prata om för att inte dömas som oseriösa, säger hon och visar sina vita sneakers:
  • Tänk om någon på Adidas för tio år sedan gått till ledningsgruppen och sagt ” Hey, jag har världens idé! Vi tillverkar sneakers av plast ur havet och så säljer vi dem svindyrt. Jag lovar – de kommer alltid vara slutsålda. Vi kommer att ha väntelista.” Ingen hade trott på det.

I dag är den knasiga idén verklighet. Adidas dyraste sko är tillverkad av plast ur havet och säljer som smör.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>