Boxon lanserar Europas första storsäck från återvunna PET-flaskor
Hem MILJÖ Boxon lanserar Europas första storsäck från återvunna PET-flaskor

Boxon lanserar Europas första storsäck från återvunna PET-flaskor

Publicerat av: Redaktionen

Ett bidrag till bättre hantering av resurser och minskning av plastavfall i havet.

Boxon utökar sitt sortiment med ytterligare en klimatvänlig produkt: R-PET storsäck.

Genom tillverkning av storsäckar från återvunna PET-flaskor i Indonesien, kommer Boxon att minska miljöpåverkan från plastförpackningar.

Målet är att minska mängden lokalt plastavfall och undvika förorening i Indonesien. R-PET säcken kan återvinnas efter användning och på det sättet sluts cirkeln. Det gör Boxon till Europas enda leverantör av storsäckar tillverkade helt av återvunnet material.

R-PET-systemet: Från den använda PET-flaskan till färdig storsäck

PET-flaskorna samlas i Indonesien på avfallsplatser och levereras till lokala insamlingsställen av enskilda individer.

Boxon lanserar Europas första storsäck från återvunna PET-flaskor

Minst 10% av materialet är inhämtat från haven och kommer från stränder och kustområden. Från insamlingsplatserna levereras PET-flaskorna till en återvinningsanläggning för vidare bearbetning. Efter att flaskorna har sorterats efter färg, torkas de och de första smutspartiklarna tas bort. Flaskorna och locken separeras automatiskt från varandra. De sorterade flaskorna strimlas för att omvandlas PET-flingor. Flingorna värms och bearbetas till band, från vilka så småningom storsäckarna produceras. För 1 kg vävd återvunnen PET bearbetas cirka 25 flaskor a’ 1,5 l.

En genomsnittlig påse på 2 kg som produceras på detta sätt består således av cirka 50 PET-flaskor. Totalt är det 96% R-PET i en storsäck, endast 4% av det använda materialet kommer från tillsatser. Eftersom PET först börjar smälta vid 250 grader är R-PET storsäcken särskilt lämpad för fyllning av heta ämnen.

En klimatvänlig lösning

PET-flaskor samlas huvudsakligen in på avfallsplatser, i kustområden och på stränder. Återanvändning för storsäcksproduktion förhindrar havsförorening och minskar CO2-avtrycket.

Sammantaget har R-PET storsäckar flera positiva effekter på miljön:

  • Förebyggande av havsföroreningar
  • Effektiv återanvändning av PET-flaskor
  • Mindre resursanvändning
  • Upp till 25% mindre koldioxidutsläpp
  • PET kan återvinnas och bearbetas flera gånger utan förlust av egenskaper

Allt från sortering och rengöring av flaskorna till bearbetning och tillverkning av storsäckar äger rum i samma anläggning: det betyder korta avstånd, inget behov av extern transport och ytterligare förpackning.

Större hållbarhet i värdekedjan: Företag använder Boxon för att minska sitt koldioxidavtryck

Som ett globalt operativt företag har Boxon förstått vilken ansvarsfull uppgift förpackningssektorn i synnerhet måste uppfylla i tider med klimatförändringar. Boxons mål är därför att proaktivt främja hållbarhetsdialogen inom sektorn och med alla intressenter. R-PET storsäckar kompletterar Boxons hållbara erbjudande: Förutom FSC-certifierad etikettproduktion och förpackningar samt minskad användning av resurser genom högkvalitativ stretchfilm, har Boxon-kunder kunnat klimatkompensera aktivt sedan 2018.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>