Vattenfall och Seagust i samarbete kring havsbaserad vindkraft i Norge
Hem ENERGI Vattenfall och Seagust i samarbete för havsbaserad vindkraft i Norge

Vattenfall och Seagust i samarbete för havsbaserad vindkraft i Norge

Publicerat av: Redaktionen

Vattenfall har inlett ett samarbete med norska Seagust för att tillsammans lämna bud på licenser för havsbaserad vindkraft i Norge.

Samarbetet innebär att Vattenfall för första gången tar steget in på den norska vindkraftsmarknaden. 

Via ett samriskbolag kommer Vattenfall och Seagust att bjuda på licenser i områdena Utsira Nord samt Sørlige Nordsjø II i Nordsjön. Den norska regeringen har tidigare meddelat att den planerar att bygga ny vindkraft  med kapacitet upp till 4,5 GW, bestående av såväl flytande som bottenmonterade vindkraftverk. Licensieringsprocessen väntas pågå under 2022.

Vattenfall och Seagust i samarbete kring havsbaserad vindkraft i Norge

Helene Biström

– Norge är med sina enorma vindpotential en attraktiv marknad, och vi är mycket glada över det allt större stödet för vindkraft från den norska regeringen. Det här är en gemensam satsning som ger oss en utmärkt möjlighet att kunna erbjuda energi till en rimlig kostnad för industrin och andra kunder, i linje med vår ambition om att möjliggöra ett fossilfritt liv inom en generation, säger Helene Biström, chef för affärsområde Wind på Vattenfall.

Seagust bildades 2021 av de industriella investmentbolagen Arendals Fossekompani (AFK) och Ferd.

Seagust har med stöd av ägare goda möjligheter att utveckla havsbaserad vindkraft såväl nationellt som internationellt.

– Seagust är en perfekt partner för oss då ägarna har en imponerande bakgrund när det gäller industrisatsningar, att skapa lokala arbetstillfällen samtidigt som man fokuserar på hållbarhet. Vi är mycket engagerade i samarbetet med Seagust och de norska leverantörerna så att vi tillsammans kan ta vara på möjligheten att investera i havsbaserad vindkraft i Norge, fortsätter Helene Biström.

– Vi är mycket glada över samarbetet med Vattenfall, en av Europas största operatörer av havsbaserad vindkraft. De har erfarenhet av projektledningens samtliga faser, allt från tillståndsprocesser till byggnation och drift. Deras meriter när det gäller lyckade satsningar på havsbaserad vindkraft är imponerande. Vårt samriskbolag ligger i framkant inför den första omgången av licensrundan för norsk havsbaserad vindkraft, kommenterar Simen Elvestad, VD för Seagust.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>