Sverige saknar ärliga samtal om digitaliseringens både positiva och negativa inverkan på samhället. Det menar Advania, som står bakom det fristående initiativet Impact by Advania – ett kanalöverskridande samtal om digitaliseringens påverkanskraft. I premiäravsnittet debatterar Per Schlingmann, Dennis Pamlin, Eva Stattin och Helena Nordin den snabba innovationstaktens baksida.
Digitaliseringen har en positiv inverkan på vårt samhälle, men skapar samtidigt nya utmaningar. Några tydliga exempel är den stora miljöpåverkan som produktion av hårdvara innebär, de ökade IT- säkerhetsriskerna och det kraftigt ökade behovet av lagring.
Nu startar Advania initiativet Impact by Advania i syfte att öppna upp för ärliga diskussioner om digitaliseringens påverkan. Impact by Advania är ett kanalöverskridande samtal som involverar experter, branschrepresentanter, hårdvarutillverkare, leverantörer och privatpersoner.
Samtalet inleds med ett talkshowformat. Gästerna i det första avsnittet är entreprenören Per Schlingmann, hållbarhetsexperten Eva Stattin, IVL Svenska Miljöinstitutet, samt Dennis Pamlin,
Cybercom och Fossilfritt Sverige. Programledare är föreläsaren Anna Bellman och Helena Nordin, hållbarhetschef på Advania tillika vice ordförande i Hållbarhetsrådet på IT&Telekomföretagen. Det första avsnittet sänds den 13 september 2020 på plattformen www.impactbyadvania.com.
“Det är dags att vi börjar prata om vilken inverkan vi har på vårt eget samhälle och digitaliseringen kommer inte direkt att backa. Det finns inga enkla svar eller quick fixes – de flesta knäckfrågor kopplade till digitaliseringen har både för- och nackdelar. IT-branschen borde gå i bräschen för uppriktiga, lösningsorienterade samtal, men det är skrämmande tyst. Med Impact by Advania vill vi skapa en plats där vi samlas för att dela med oss av lösningar, men också ge utrymme för att prata om det som är komplicerat”, säger Sofia Molin, initiativtagare till Impact by Advania.
Talkshowen är en första aktivitet inom Impact by Advania. De första fyra avsnitten går inom temat hållbarhet.
“Redan den 1 april i år hade Sverige nått sin ‘overshoot day’; dagen då vi gjort av med vår årsbudget av förnybara resurser. En stor del av vårt fotavtryck, kopplat till klimatet, utgörs av hårdvarutillverkningen – och kasserandet av elektronik. Alla kan bli en del av lösningen; men då måste vi våga prata om det som är svårt”, säger Sofia Molin.