[HÅLLBARHETSPARTNER] Att bedriva upphandling av IT (datorer, skrivare etc) är för offentlig verksamhet knepigt då man ska ta hänsyn till de hållbarhetskrav som finns. På många håll sitter kommuner och landsting och filar på egna kriterier för att säkerställa att den upphandling man gör är hållbar såväl miljömässigt som socialt.
Det finns en vilja i organisationer som kommuner och landsting kring hållbar IT men det finns svårigheter när det gäller att veta vad som är bäst att fokusera på och hur man ska leva upp till viljan och ambitionen. Med HP’s topp-14-lista tänker sig Madeleine Bergrahm på HP – som IT-kanalen pratat med – att det kan bli lite lättare att fokusera på rätt saker.
På HP har man tagit fram en kravlista som är tänkt att göra det lättare för kunderna att veta vad de ska titta på och sedan kunna känna sig trygga i att de – när de köper datorer– köper på ett hållbart sätt.
Madeleine Bergrahm berättar om nämnda lista man har tagit fram företaget. Listan – som man kallar topp 14 – innehåller inte oväntat 14 punkter att ta hänsyn till. Listan var, berättar Madeleine, betydligt längre från början men har skalats ner så att den blir hanterbar och förståelig för kunden.
Av de 14 punkterna på listan är tio rena miljökrav och de övriga fyra är sociala krav. Bland miljökraven kan nämnas att produkterna ska göra ett så litet koldioxidavtryck som möjligt, de ska leva länge och därför kunna uppgraderas, apparaterna ska ha många och lättillgängliga reservdelar. Handlar det om bärbara datorer ska de självfallet också vara testade så att det håller för olika typer av slitage. Vidare ska de transporteras och emballeras på ett klimatsmart sätt.
De sociala kraven är sådans som miljömärkena TCO Certified, EPEAT och Blå Ängeln – den sistnämnda för skrivare – också inkluderar utöver miljökrav. När det gäller fair-trade-tänket säger Madeleine Bergrahm att det är svårt att jämföra med en klassisk rättvisemärkning av t ex en chokladbit. Chokladen innehåller ett fåtal ingredienser medan en PC består av över hundra material att hålla koll på.
Hon menar därför att man måste vara ödmjuk inför att det här med att ha koll på varje del i en dator – både miljömässigt och socialt – är en tuff uppgift. Topp-14-listan är därför tänkt som en hjälp för upphandlare så att det blir enklare för dem att veta vad de kan titta på och vad de ska fokusera på. Topp-14-listan är tänkt att vara applicerbar på IT-varor från alla företag men, som Madeleine säger, kan det inte vara en nackdel för HP att vara det företaget som tagit fram listan.
Vidare uppmanar man från HP’s sida att jämföra deras lista med andra, liknande kravlistor. Det är inte enkelt att leva upp till alla krav som finns – och förändras/uppdateras.
En god upphandling börjar alltid med behovsprofilen, avslutar hon och utvecklar: ”För att veta vad man behöver måste man veta vad man har. Det allra hållbaraste skulle givetvis vara att inte behöva köpa någonting men då blir det svårt att bedriva verksamhet. Därför är det viktigt att se till att de produkter man köper är nödvändiga men att de även motsvarar de miljökrav man ställer på sin verksamhet”.
Av: Mattias Lundqvist