PC-design från Dell tar Right-to-repair till en ny nivå
Hem HÅLLBAR UTVECKLING PC-design från Dell tar Right-to-repair till en ny nivå

PC-design från Dell tar Right-to-repair till en ny nivå

Publicerat av: Redaktionen

Dell har gått ut med ett nytt internt projekt som ska tänja på gränserna för vad som är möjligt inom hållbar PC-design: Concept Luna.

Konceptet är framtaget i samarbete med Intel och utforskar revolutionerande PC-design där right-to-repair står i fokus.

Komponenter görs mer tillgängliga, utbytbara och lätta att återanvända – vilket i sin tur minskar den totala resursanvändningen. Om alla idéer i projektet går att genomföra förväntar sig Dell en ungefärlig halvering av sitt koldioxidavtryck.

Det här är Concept Luna:

o Fyra lättåtkomliga skruvar är allt som behöver lossas för att komma åt hela innanmätet, något som jämförelsevis minskar reparationstiden till 16 gånger snabbare än med liknande reparationer idag.

o Ett nytt printat kretskort gjort på fibrer från lin ersätter de traditionella korten i plastlaminat. Limmet som håller komponenterna på plats är vattenlösligt vilket gör processen att separera metall och andra komponenter för återvinning mycket enklare.

o Genom att göra moderkortytan ca 75 procent mindre och minska antalet komponenter med ca 20 procent räknar Dell att koldioxidavtrycket för ett moderkort kan reduceras med 50 procent.

o Totalt förändrad intern layout. Att helt separera moderkortet från batteriets laddningsenhet uppnås bättre passiv värmedistribuering som fullständigt kan ta bort behovet av en fläkt.

o Effektivisering av kylningen minskar i sin tur strömbehoven märkbart – vilket öppnar för mindre batterier som ändå är kraftfulla nog för att klara dagligt arbete.

o Chassit är helt designat för att kunna både bytas ut, repareras och återvinnas. Tangentbordsmekaniken är utformad så att den enkelt kan separeras från andra komponenter vilket underlättar både återvinning och reparation.

Projektet är ämnat för att visa vad som faktiskt är möjligt genom innovativ, hållbar design. Nästa steg blir att se vilka av idéerna som har störst potential att skalas upp för produktion.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>