Det måste bli lika tryggt att vara företagare som att vara anställd
Hem JOBB Det måste bli lika tryggt att vara företagare som att vara anställd

Det måste bli lika tryggt att vara företagare som att vara anställd

Publicerat av: Redaktionen

Det måste bli lika tryggt att vara företagare som att vara anställd

Det sociala skyddsnätet måste bli lika tryggt för företagare som för anställda. Både när det gäller lag och försäkringar. Våra beslutsfattare fokuserar alltför ensidigt på hur sjukpennings-, arbetslöshets– och pensionsfrågor ska utformas för att anställda ska få ett så tryggt socialt skyddsnät som möjligt.

Detta gör man trots att samtliga partier är överens om att Sverige behöver småföretagen, med tanke på att det är i småföretagen som de flesta jobben skapas. Den nystartade småföretagaren har varken tid eller ork att sätta sig in i alla regler. Det är inte ovanligt att företagare, som drabbas av sjukdom eller arbetslöshet, plötsligt inser att det sociala skyddsnätet inte ger den trygghet som man förväntat sig. Utan en rimlig ersättning, både när det gäller sjukdom och arbetslöshet, kan det bli svårt för småföretagaren att driva sitt företag vidare. Småföretagarnas Riksförbund kan inte acceptera att våra medlemmar ska leva med den här osäkerheten. Och vi kan heller inte förstå varför villkoren för småföretagen ska vara sämre än villkoren för anställda.

Småföretagarnas Riksförbund har genom aktivt arbete fått regeringen att göra förändringar som förbättrat tryggheten något. 2018 förbättrades villkoren för nystartade bolagsägare. Numera får man en sjukpenninggrundande inkomst under uppstartsfasen (36 månader) som om du skulle vara anställd för liknande arbete. Men tiden för att fastställa en egenföretagares sjukpenninggrundande inkomst tar i genomsnitt 22 dagar men för en anställd drygt 1 timme. Det visar på hur komplicerat regelverket är även för Försäkringskassans handläggare.

Förbundet var delaktiga i utredningen om ett tryggare företagande i ett förändrat arbetsliv – för tillväxt och innovation [1] samt är delaktiga i utredningen Tydligt, Enkelt och förutsägbart- Företagens trygghetssystem. Genom förbundets aktiva arbete med att förbättra socialförsäkringsvillkoren för småföretagare fick vi ett förordnande av Näringsministern att ingå i utredningarna med förbundets expertis. Utredningarna kan konstaterande att mer behöver göras för att öka förutsebarheten i det försäkringsskydd som erbjuds företagare i de allmänna försäkringarna. Tydliga och klara regler är grundläggande. Men den faktiska tillämpningen och bemötandet påverkar också hur företagare upplever tryggheten i systemen. En större förståelse kan behövas för företagarens arbetsförhållanden liksom för andra grupper som arbetar självständigt.

Småföretagarnas Riksförbund anser att trygghet skapar framgång och framgång skapar trygghet. Genom att förbättra villkoren för småföretagare i trygghetssystemen kan företagare fokusera på att utveckla sin verksamhet utan att oroa sig över föräldrapenning och sjukförsäkringsersättningar. Så bygger vi gemensamt framgång för Sverige AB

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>