Vid oro för coronasmitta i kollektivtrafiken
Hem JOBB Vid oro för coronasmitta i kollektivtrafiken

Vid oro för coronasmitta i kollektivtrafiken

Publicerat av: Redaktionen

Vid oro för coronasmitta i kollektivtrafiken

Res gärna när du är frisk! Stanna hemma när du är sjuk.

Kollektivtrafiken går som vanligt och omfattas inte av regeringens förbud. För att minska risken för smittspridning har Folkhälsomyndigheten slagit fast att du som har symptom på luftvägsinfektion ska stanna hemma. Det innebär att du inte ska åka kollektivt om du har sådana symptom! Är du frisk kan du resa som du brukar och det är bra att följa Folkhälsomyndighetens råd om hur du kan skydda dig mot att bli sjuk eller smitta andra.

SL följer utvecklingen och de råd och direktiv som Smittskydd Stockholm och Folkhälsomyndigheten ger. Tillsammans med företagen som kör trafiken har SL beredskap att vidta de åtgärder som Smittskydd Stockholm och Folkhälsomyndigheten beslutar om.

Så städas det i kollektivtrafiken

Om SL inte får särskilda instruktioner från Folkhälsomyndigheten eller Smittskydd Stockholm så städas stationer, tåg, bussar, övriga fordon och resenärsmiljöer enligt ordinarie rutiner. Det innebär att man plockar skräp, dammsuger säten, torkar av golv och ytor som till exempel ledstänger, handtag och fönster med tvålbaserade rengöringsmedel. Lokalvården gör även en översyn av klotter, säten, spill och vandalisering för att kunna bedöma om det krävs ytterligare åtgärder utöver den ordinarie städningen. Ibland används starkare rengöringsmedel på mindre ytor.

Omfattande användning av desinfektionsmedel innebär miljöpåverkan och hälsorisker för städpersonal och riskerar även att orsaka skador på våra fordon eftersom de löser upp färger och plaster.

Varje månad storstädas fordonen, man plockar till exempel isär och rengör ventiler och delar och golv behandlas för ökad slitstyrka och tvättbarhet. Säten tvättas som regel med ånga och vid behov byts klädsel ut.

Det är viktigt att följa Folkhälsomyndighetens råd om hur du kan skydda dig mot att bli sjuk eller smitta andra. Res bara när du är frisk. Tvätta händerna ofta och hosta eller nys i armvecket. Folkhälsomyndigheten har gjort bedömningen att friska personer kan åka till jobbet och skolan och att det är viktigt att du stannar hemma och undviker att åka med kollektivtrafiken om du är sjuk. Besök 1177 eller Folkhälsomyndigheten för mer information.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>