EcoDataCenter ingår strategiskt partnerskap med Arctic Space Technologies
Hem HÅLLBAR UTVECKLING EcoDataCenter ingår strategiskt partnerskap med Arctic Space Technologies

EcoDataCenter ingår strategiskt partnerskap med Arctic Space Technologies

Publicerat av: Redaktionen
EcoDataCenter ingår strategiskt partnerskap med Arctic Space Technologies

Från vänster i bild: Felix Hessinger, Benjamin Fischer (vd Arctic Space), Anders Berglund (vd EcoDataCenter i Piteå)

EcoDataCenter förser Arctic Space med datacentertjänster för att vidareutveckla företagets erbjudande inom kommunikationstjänster för satellitoperatörer. Samarbetet ger tjänsterna en grönare profil och ökad flexibilitet.

Den ökade efterfrågan på kommunikationstjänster drivs av utvecklingen av Internet of Things, 5G, ett ökat internetanvändande och även vikten av klimatforskning. Kostnaderna för att bygga och använda satelliter för kommunikation har minskat, vilket skapar nya möjligheter för branschen. Satellitkommunikation har nyligen fått ett uppsving och är idag en växande marknad driven av många nya användare och ökande krav på prestanda. Arctic Space har ett mycket flexibelt och kundanpassningsbart erbjudande, som nu förbättras ytterligare genom samarbetet med EcoDataCenter.

EcoDataCenters nordliga läge på en hög latitud som ligger nära antennerna är en stor fördel. Denna närhet säkerställer en snabb anslutning och sänker latensen. Detta åstadkoms genom att ansluta satellitantenner (belägna vid en teleport) direkt till datacentrens infrastruktur. För att möjliggöra detta nya tjänsteerbjudande krävs en dedikerad direkt fiberanslutning mellan teleport och datacenter.

Trenden är ett ökat fokus på grönare data i kombination med en större efterfrågan på kompletta molnbaserade datacenterlösningar. EcoDataCenter är den perfekta samarbetspartnern för Arctic Space och tillför både ökad hållbarhet och säkrare datacentertjänster till Arctic Spaces erbjudande. Tillsammans bildar företagen ett starkt partnerskap, vilket också kan leda till en positiv utveckling av lokalsamhället.

”Rymdindustrin är stark i norra Sverige och vi är mycket glada över att samarbeta med en lokal innovativ verksamhet i Piteå. Detta är en strategisk möjlighet för EcoDataCenter att ge tillbaka till lokalsamhället.”

– Anders Berglund, VD EcoDataCenter i Piteå

”Samarbetet med EcoDataCenter skapar en allt-i-ett hanteringsplattform för satellitdata som ger vårt erbjudande ökad hållbarhet och skalbarhet samtidigt som det minskar kostnaderna och förbättrar tillförlitligheten och säkerheten. För första gången i historien blir hanteringen av satellitdata helt koldioxidfri, och kunderna kommer att ha möjlighet att använda anläggningarna för EcoDataCenter och Arctic Space Technologies som en enda lösning för att få tillgång till och bearbeta deras satellitdata.”

– Benjamin Fischer, VD Arctic Space.

“Samarbetet med Arctic Space är ett viktigt steg för EcoDataCenter, där vi tillsammans etablerar ett nytt segment på marknaden, där Piteå som plats erbjuder idealiska förhållanden. Detta stärker ytterligare vår marknadsposition som en grön och hållbar leverantör, vilket är ett av våra viktigaste långsiktiga strategiska mål.” – Lars Schedin VD EcoDataCenter.

Arctic Space Data Hub tillåter operatören att ansluta en satellitantenn direkt till sin hårdvara och programvara för behandling av data i ett datacenter. Genom att aktivera verklig realtidsbehandling utan fördröjning samtidigt som bandbredden och lagringskraven i nätverket reduceras så slkapas ett säkert, inkapslat system. Satellitoperatören bestämmer vilka data som lämnar lokalerna och vilka som stannar. Dessutom gör vi hanteringen av satellitdata nästan helt koldioxidfri. Faktum är att datacentret är klimatpositivt vilket gör satelliter klimatvänliga.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>