Elektrifieringskommissionen presenterar ny kartläggning på eComExpo
Hem MILJÖ Elektrifieringskommissionen presenterar för första gången ny kartläggning på eComExpo

Elektrifieringskommissionen presenterar för första gången ny kartläggning på eComExpo

Publicerat av: Redaktionen

På initiativ från Elektrifieringskommissionen har E.ON Energidistribution, Vattenfall Eldistribution, Power Circle, Scania och Volvo genomfört en kartläggning av de tunga lastbilarnas behov av publika snabbladdningspunkter och jämfört detta med hur elnäten kan möta dessa behov.

-Kartläggningen är ett steg i Elektrifieringskommissionens handlingsplan för att möjliggöra eldrivna transporter på större vägar.

För att de aktörer som vill bygga laddinfrastruktur ska komma i gång snabbt är det viktigt att de får kunskap om var laddstationer för tunga lastbilar bör placeras och hur nätkapaciteten ser ut på dessa platser, säger infrastrukturminister Tomas Eneroth, ordförande i Elektrifieringskommissionen.

Omkring hälften av de personbilar som säljs är numera laddbara och på lastbilssidan har elektrifieringen nu börjat ta fart ordentligt för de lätta lastbilarna. Det finns närmare 9000 laddbara lätta lastbilar i Sverige. Resan har påbörjats även för tunga lastbilar, där fordonstillverkarna nu också börjar få in beställningar på större antal ellastbilar.

-Vårt mål är att eldrivna lastbilar ska stå för hälften av vår globala försäljning 2030. Det känns väldigt bra att se hur intresset från våra kunder nu ökar, något som syns i antalet beställningar. Vi ser dock utbyggnaden av laddinfrastruktur som en stor utmaning, speciellt fram till 2025, säger Jessica Sandström, produktchef Volvo AB, samt ledamot i Elektrifieringskommissionen.

Kartläggningen, som presenteras för första gången på eComExpo, ger en bild av på vilka platser det finns behov av att etablera laddinfrastruktur för tunga fordon.

Samt hur förutsättningarna för anslutning av laddningspunkter till elnätet ser ut vid dessa platser på kort och lång sikt.

Elektrifieringskommissionen presenterar ny kartläggning på eComExpo

Elektrifieringskommissionens ordförande infrastrukturminister Tomas Eneroth samt ledamoten Annika Viklund, VD Vattenfall eldistribution medverkar på eComExpo.

-Vi ser nu att många aktörer är på väg att bygga ut publik snabbladdning även för tunga fordon. Med den här kartläggningen har vi kunnat tydliggöra vilka möjligheter som finns idag att ansluta laddstationer på de platser där åkarna först kommer att efterfråga dem. Liksom vilka förutsättningar som behövs för att vi ska kunna säkerställa nätkapacitet i tid, säger Johan Mörnstam, Europachef E.ON Energidistribution och ledamot i Elektrifieringskommissionen.

 

På eComExpo medverkar Elektrifieringskommissionens ordförande infrastrukturminister Tomas Eneroth, ledamoten Annika Viklund, VD Vattenfall eldistribution, samt representanter för den arbetsgrupp som tagit fram kartläggningen. Seminariet modereras av Johanna Barr, vice VD på Power Circle, som också medverkat i framtagandet av kartläggningen.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>