En tredjedel av framtidens elmätare på plats – landsbygden först ut
Hem NYHETER En tredjedel av framtidens elmätare på plats – landsbygden först ut

En tredjedel av framtidens elmätare på plats – landsbygden först ut

Publicerat av: Redaktionen

Regeringen har beslutat att nästa generations elmätare ska vara installerade i hela Sverige senast den 1 januari 2025.

En tredjedel av framtidens elmätare på plats – landsbygden först ut

Fredrik Esenius, chef Mätning och projektledare för ”Framtidens elmätare”, på Linde energi.

För kommunägda Linde energi innebär det att cirka 12 000 elmätare ska bytas.

Projektet har fått en flygande start trots coronapandemin och i dagsläget har nästan en tredjedel av framtidens elmätare installerats.

Projektet startade i januari 2020 med målet att byta 3 000 elmätare per år. Och trots den rådande coronapandemin har arbetet under det första året fortlöpt snabbt och smidigt. I dagsläget har nära 4 000 av Linde energis elnätskunder fått ny elmätare.

– För att undvika att göra hembesök och anpassa projektet, så att vi bidrar till att minska risken för smittspridning har vi fokuserat på att byta elmätare som sitter utomhus. Under det första året har vi därför främst bytt elmätare på landsbygden söder om Lindesberg, hela vägen ner till Fellingsbro, hälsar Fredrik Esenius, chef Mätning och projektledare för ”Framtidens elmätare”, på Linde energi.

– Under vintern har vi fortsatt med att genomföra byten i hyreshus i Lindesberg, där elmätaren sitter i trapphuset eller källaren. Det gör att vi enkelt kan hålla avstånd och inte behöver gå in i någons hem. Kommande veckor arbetar våra montörer på landsbygden väster och norr om Lindesberg, fortsätter Fredrik Esenius.

Linde energi ligger bra till i sin tidplan för projektet, men huruvida den rådande coronapandemin påverkar arbetet framåt återstår att se.

– Vi följer noggrant utvecklingen av smittläget samt Folkhälsomyndighetens riktlinjer och rekommendationer. Så länge vi kan arbeta utomhus, i hyreshus och på andra platser där vi inte utsätter varken våra kunder eller vår personal för några risker kommer projektet inte att påverkas, säger Fredrik Klingvall, kommunikationsansvarig på Linde energi.

Om framtidens elmätare
De nya elmätarna registrerar elförbrukningen per timme och är förberedda för framtidens energitjänster samt för att på sikt kunna läsa av förbrukningen varje kvart. Det innebär helt enkelt att du som kund kan följa din elförbrukning närmare och i slutändan har större möjlighet att påverka din elanvändning och därmed dina kostnader.

Förutom att stärka dina möjligheter som elkund, har bytet av elmätare ett större syfte där vi tillsammans förbereder oss för en mer energikrävande framtid. När elbilar blir vanligare och vi ställer om såväl industri och vardag till att bli helt fossilfria, bidrar de nya elmätarna till en säkrare drift av elnäten.

Mer information om ”Framtidens elmätare”, hur den nya elmätaren fungerar och hur du som kund förbereder dig inför mätarbytet finns på lindeenergi.se.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>