Hem NYHETER EU:s Green Deal sätter energipriserna i rörelse // Veckans kommentar om elmarknaden v.37 2020

EU:s Green Deal sätter energipriserna i rörelse // Veckans kommentar om elmarknaden v.37 2020

Publicerat av: Redaktionen

EU:s Green Deal sätter energipriserna i rörelse // Veckans kommentar om elmarknaden v.37 2020 3

Nästa vecka kommer EU-kommissionen att presentera sitt förslag för nästa steg när det gäller minskade koldioxidutsläpp i EU. Arbetet med ”Green Deal” har pågått under en längre tid och läckor gör gällande att EU-kommissionen kommer att presentera mål som är i den övre delen av skalan för det man redan hade förväntat sig.

Ambitiösa mål

Det är sannolikt att man nästa vecka kommer att presentera ett mål om en reduktion på 55 % av koldioxidutsläppen (från 1990-nivåerna) före 2030. Detta är väldigt ambitiöst, men i linje med det spår som EU har följt sedan Kyoto-avtalet. Marknaderna är osäkra på hur detta kommer att påverka prissättningen av energi, inte minst vad gäller priset på utsläppsrätter i EU. Priserna för koldioxidkvoter är instabila men ligger på en hög nivå.

I Norden präglas kraftmarknaden alltjämt av det stora hydrologiska överskottet som byggdes upp i vintras, men ser man till spotpriset och marknadens rörelser kan man ana en viss kontroll från vattenkraftsproducenternas sida. Hur vädret utvecklas framöver kommer att avgöra om priserna stiger till mer normala nivåer eller om vi återigen kommer att få se nya bottennivåer på spotmarknaden.

Terminspriserna rör sig uppåt mot en viss normalisering, och prisskillnaden mellan Norden och Europa krymper sakta men säkert. Det betyder att de nordiska terminspriserna stiger mer än vad vi ser i Europa.

Läget på de övriga råvarumarknaderna är instabilt. Senaste veckan såg vi en korrigering på aktiemarknaderna, något som även tycks ha påverkat råvarumarknaderna för kol, gas, olja och koldioxidkvoter. Oroliga råvarumarknader har stor påverkan på kraftmarknaderna i Europa, och därmed även på våra nordiska kraftpriser.

Veckans siffror:

Hydrologisk balans: +4,9 TWh (+/- 0 TWh)

Systempris: 22,70 €/MWh (+ 6,59 €/MWh)

Terminspris YR-21: 25,54 €/MWh (- 0,13 €/MWh)

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>