Fler svenskar kan tänka sig hyra, köpa och sälja på andrahandsmarknaden om det fanns bättre och smidigare logistik till dörren
Hem MILJÖ Fler svenskar kan tänka sig hyra, köpa eller sälja på andrahandsmarknaden om det fanns bättre och smidigare logistik till dörren

Fler svenskar kan tänka sig hyra, köpa eller sälja på andrahandsmarknaden om det fanns bättre och smidigare logistik till dörren

Publicerat av: Redaktionen

Fler svenskar kan tänka sig hyra, köpa och sälja på andrahandsmarknaden om bättre och smidigare logistik till dörren fanns på plats, det visar Wanda’s senaste rapport Cirkulärrapporten.

En ny rapport från Wanda, Cirkulärrapporten, visar att var 10:e svensk det senaste året hyrt eller hyrt ut något på andrahandsmarknaden. Den gruppen som sticker ut allra mest är barnfamiljer med yngre barn.

Anledningen till att man väljer att inte hyra eller hyra ut sina saker mer på andrahandsmarknaden är på grund av att det känns krångligt och riskfyllt.

Intresset för att tjäna pengar på att hyra ut sina saker är stort, var fjärde svensk svarar att de är redo att hyra ut sina saker för att tjäna extra pengar. Denna siffra spås öka under det kommande året då Sverige med stor sannolikhet går in i en lågkonjuktur där köpkraften väntas minska. Småbarnsfamiljer sticker ut även här som den gruppen som visar störst intresse av en alternativ inkomst från att nyttja fler cirkulära tjänster.

Dubbelt så många av de svarande kan tänka sig att hyra eller hyra ut sina saker till privatpersoner på andrahandsmarknaden om dessa saker hade kunnat lämnats och hämtats direkt vid dörren. Alla åldersgrupper i undersökningen uttrycker ett ökat intresse för dessa typer av tjänster om logistiken till dörren fanns där för att stötta processen, familjer med barn sticker ut även här.

Det finns ett växande intresse från både företag och privatpersoner att konsumera mer cirkulärt, dock är det inte alltid dessa tjänster är tillgängliga för alla. Det krävs ofta att man har tillgång till bil och den tiden som krävs för att kunna hämta och lämna det man köper, säljer eller hyr.

Att köpa, sälja och hyra på andrahandsmarknaden kräver enkla och smidiga plattformar som tillåter att utbud och efterfråga kan mötas. Många goda lösningar finns idag på plats, dock visar en ny undersökning från Wanda och Circular Norway att 7 av 10 svenskar kan tänka sig använda cirkulära tjänster i större utsträckning om logistik och transport vore enklare. Dessa siffror bekräftar ett behov för cirkulär logistik som stöttar en växande cirkulär ekonomi där hyra, sälja och köpa begagnat är en viktig del.

Wanda har för avsikt att publicera Cirkulärrapporten på halvårsbasis, där den senaste statistiken om svenskars konsumtionsbeteende och trender på den cirkulära marknaden redovisas. Genom att bidra med transparens och delad kunskap kring cirkulär konsumtion samt att stötta den växande cirkulära ekonomin, har Wanda ambitionen att förbättra människors liv i städer genom att möjliggöra bättre, enklare and mer hållbara val i vardagen.

Fler svenskar kan tänka sig hyra, köpa och sälja på andrahandsmarknaden om det fanns bättre och smidigare logistik till dörren

Så gjordes undersökningen

‍‍Undersökningen är gjord av Yougov på uppdrag Wanda och Circular Norway. Undersökningen gjordes under perioden 12-15 Augusti 2022. 1005 personer över hela Sverige svarade på enkäten.

 

 

 

 

 

 

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>