Folktandvårdens hållbarhetsarbete 2019
Hem HÄLSA Folktandvårdens hållbarhetsarbete 2019

Folktandvårdens hållbarhetsarbete 2019

Publicerat av: Redaktionen

Folktandvårdens hållbarhetsarbete 2019

Folktandvården Stockholm arbetar för ett hållbart samhälle med bättre tandhälsa, bland annat genom hälsofrämjande insatser och minskad klimatpåverkan. En miljon färre pappersutskrifter och 30 procent lägre miljöbelastning genom övergång till biobaserade förkläden är några resultat från det senaste året.

– Man kan säga att socker varit fokus i årets hållbarhetsarbete. Dels har vi informerat patienter och skolbarn om hur socker och annan kost påverkar tänderna, samtidigt som vi har sökt och köpt biobaserade produkter gjorda av socker. Exempel på det är skyddsförkläden, soppåsar och tandborstar. Att gå över till fler biobaserade produkter är en del i vårt klimatarbete, säger kvalitets- och miljöstrateg Mia Stenborg.

Hälsofrämjande insatser

Folktandvården Stockholm arbetar hälsofrämjande för att förbättra folkhälsan i samverkan med flera olika aktörer i samhället. Under 2019 bidrog vi med insatser för barn, ungdomar, vuxna och äldre.

Några exempel:

  • Nästan 6 000 familjer fick tandhälsoinformation vid barnhälsovården (BVC) eller Folktandvårdsklinik.
  • Drygt 55 000 barn i förskoleklass och årskurs 5 fick information om tandhälsa av en fluortant eller fluorman.
  • Flera samarbetsprojekt med sjukvården där vi arbetar systematiskt för att tidigt upptäcka patienter i riskzonen för att utveckla till exempel diabetes typ 2 eller muncancer.

Minskad klimatpåverkan och resursförbrukning

Klimatsmarta val av produkter, transporter och ny teknik samt effektiva arbetssätt gör att Folktandvården Stockholm kan minska klimatpåverkan och resursförbrukningen.

Under 2019:

  • gjorde vi 1 miljon färre utskrifter än 2018
  • skedde 85 procent av våra 742 inrikesresorna med tåg
  • återanvände vi 52 procent av insamlade IT-utrustningar vilket innebar en miljöbesparing med 11,5 ton i koldioxidekvivalenter

Biobaserade engångsmaterial

Ett sätt att minska klimatpåverkan och samtidigt följa givna riktlinjer för hygien är att byta från fossila till biobaserade råmaterial. Under 2019 köpte vi drygt 9,7 miljoner handskar och närmare 1,4 miljoner plastförkläden.

Biobaserat material 2019:

  • 56 procent av de stora plastförklädena
  • 14 procent av salivsugarna
  • 99 procent av alla sopsäckar och soppåsar

Läs mer om vårt hållbarhetsarbete och ta del av vår senaste hållbarhetsrapport:
Folktandvården Stockholms hållbarhetsarbete

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>