Taket för högkostnadsskyddet höjs vid årsskiftet
Hem HÄLSA Taket för högkostnadsskyddet höjs vid årsskiftet

Taket för högkostnadsskyddet höjs vid årsskiftet

Publicerat av: Redaktionen

Från och med den 1 januari 2020 höjs taket i högkostnadsskyddet för läkemedel från 2 300 kronor till 2 350 kronor.

Det innebär att den som handlar läkemedel på apotek, första gången efter årsskiftet, kan få betala ikapp för att hamna rätt i högkostnadstrappan.

Taket för högkostnadsskyddet höjs vid årsskiftet

Höjningen beror på att rabattstegen i högkostnadsskyddet är kopplade till prisbasbeloppet som för 2020 har höjts till 47 300 kronor.

Enligt den nya högkostnadstrappan betalar invånarna från och med årsskiftet högst 2 350 kronor under en 12-månadersperiod för de läkemedel som omfattas av högkostnadsskyddet. I tabellen nedan framgår vilka extrabelopp som invånarna får betala efter årsskiftet för att hamna rätt i högkostnadsskyddets rabattrappa.

Betald egenavgift före 1 januari 2020 Extra belopp att betala
0 – 1 150 kr 0 kr
1 150 – 1 673 kr 12,50 kr
1 674 – 2 143 kr 24,43 kr
2 144 – 2 300 kr 37,73 kr

Effekterna av det höjda taket i högkostnadsskyddet kan vara svåra att förutse för den vanliga apotekskunden. Det beror bland annat på högkostnadsskyddets konstruktion med olika rabattsteg och att rabatten beräknas på den sammanlagda varukostnaden.

– För att underlätta för apoteken och deras kunder har vi tagit fram ett faktablad om höjningen som förklarar förändringen, säger Camilla Hallström, enhetschef på E‑hälsomyndigheten.

Frikort: Den som betalat 2 300 senast 2019-12-31 och uppnått frikort behåller frikortet så länge det gäller.

Om höjningen på E-hälsomyndighetens webbplats.

Mer om hur högkostnadsskyddet fungerar finns på Tandvårds- och läkemedelsförmånsverkets webbplats.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>