Tillfällig minskning av konkurser i november månad men fortsatt tufft för stora branscher
Hem HÅLLBAR EKONOMI Tillfällig minskning av konkurser i november månad men fortsatt tufft för stora branscher

Tillfällig minskning av konkurser i november månad men fortsatt tufft för stora branscher

Publicerat av: Redaktionen

Färsk statistik från UC visar att konkurserna minskar med 10 procent i november månad jämfört med samma månad i fjol.

De stora branscherna får ett uppsving under november månad, där konkurserna i bland annat detaljhandeln minskar med 38 procent.

Konkurserna i november minskar med 10 procent. Även flera av landets län visar en positiv utveckling för november månad.

– Hittills i år har antalet aktiebolag som har gått i konkurs varit på samma nivå som förra året. Under november månad har konkurserna minskat med 10 procent. Avmattningen i ekonomin kan öka konkurserna på sikt, även om det är flera faktorer som är avgörande för konkursnivåerna, säger Richard Damberg, ekonom på UC.

Fler konkurser att vänta i stora branscher

Tillfällig minskning av konkurser i november månad men fortsatt tufft för stora branscher

Hittills i år har konkurserna inom byggindustrin ökat med 4 procent och inom restaurang- och hotellbranschen med 2 procent. Hittills i år ökar konkurserna i detaljhandeln med 9 procent, men i november månad minskar antalet konkurser inom segmentet med 38 procent. Dock tycks detta vara ett tillfälligt uppsving och optimismen blir kortvarig.

Detaljhandelskonkurserna består i huvudsak av mindre verksamheter med få anställda. Den här månaden var de ovanligt få, vilket är glädjande för de lokala handlarna. Den ökade konsumtionen under Black Friday indikerar att folk faktiskt är beredda att lägga pengar på konsumtion, men den kommer långt ifrån alla handlare till gagn, avslutar Richard Damberg.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>