Göteborg-Mölndal: Nya Styr & Ställ är större, smartare, smidigare…
Hem TRANSPORT Göteborg-Mölndal: Nya Styr & Ställ är större, smartare, smidigare…

Göteborg-Mölndal: Nya Styr & Ställ är större, smartare, smidigare…

Publicerat av: Redaktionen

En större och smidigare version av lånecykelsystemet Styr & ställ rullar in i Göteborg och Mölndal i april nästa år.

Den smarta tekniken sitter i själva cykeln istället för i lånestationen, som det hittills har varit.

– Användarna kan i fortsättningen sköta alla sina kontakter med systemet direkt på cykeln och i en app, säger Sara Boije af Gennäs, projektledare på trafikkontoret i Göteborg.

För användarna blir det nya systemet betydligt med flexibelt än dagens. Användarna kan låna cyklar, registrera sig och felanmäla direkt i appen.

En annan efterlängtad nyhet för många är att det i fortsättningen går att lämna tillbaka en cykel på en station oavsett hur många cyklar som redan står där.

– I detta nya system kan en station aldrig bli full. Med hjälp av modern teknik skapar vi en virtuell parkeringszon runt lånestationerna, säger Sara Boije af Gennäs.

Det går också att boka cyklar i förväg och att låna flera cyklar på samma gång.

Dessutom ställer avtalet höga krav på leverantören på ett antal andra saker som också är viktiga för användarna, som att det finns tillräckligt många cyklar vid stationerna och att cyklarna alltid är i gott skick.

Eftersom stationerna inte längre behöver ha betalautomater blir det också enklare att snabbt flytta stationer om det skulle behövas.

– Vi kan enkelt testa nya stationslägen, till exempel vid stora evenemang eller beroende på säsong, säger Sara Boije af Gennäs.

Göteborg-Mölndal: Nya Styr & Ställ är större, smartare, smidigare…

Den nya cykeln har fler växlar, är mer lättrampad och användaren kan via en app i mobilen sköta all kontakt med systemet. Bild: Göteborgs Stad och Mölndals Stad

-Det har varit ett jättestort intresse under året när vi planerat för de nya stationerna, inte minst från företag som vill ta del av systemet på olika vis. Det kommer till exempel vara enkelt att köpa ett större antal abonnemang till många anställda samt vara möjligt att köpa till stationer i anslutning till sin verksamhet om det gynnar systemet i sin helhet, säger Sara Boije af Gennäs, projektledare på trafikkontoret Göteborgs Stad

Fakta

Tre gånger större område än idag

1 750 lånecyklar (nästan dubbelt så många som i dagens system)

Cirka 135 stationer i Göteborg och Mölndal – allt ingår i samma system

Fyra centralt placerade stationer får betalterminaler för tillfälliga besökare

Cyklarna är 7-växlade, lättare och med höj- och sänkbara sadlar

Priser: Årskort 300 kr, månadskort 90 kr, enkeltur 20 kr

I års- och månadskorten ingår 30 min fri användning. Därefter kostar varje halvtimme 10 kr

Det nya Styr & Ställ-systemet ska drivas av det tyska lånecykelföretaget Nextbike som vann Göteborgs Stads och Mölndals Stads upphandling av en ny entreprenör.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>