Att använda datorer och annan elektronik på ett hållbart sätt handlar inte bara om tekniken, det handlar också om paketeringen. Och elektronikbranschen har mycket hållbarhetsarbete kvar att göra.
Det är inte ofta som filmer påverkar så pass starkt att de förändrar sättet man lever eller arbetar på. Men för ett tag sedan såg jag en dokumentär, ”A Plastic Ocean”, som uppmärksammade mig på det som kunderna bryr sig allra minst om då de köper en ny produkt: hur produkten är paketerad.
Vi är alla vana vid att återvinna våra kartonger men det är inte det enda materialet som ingår i förpackningen då vi köper en elektronikprodukt. Plast i olika former ingår för det mesta också, bland annat för att laminera och försegla förpackningarna. Mängden plast som används till förpackningar ökar dessutom; redan under 2015 användes hela 17 miljarder meter förpackningstejp – endast i Kina. Denna siffra har självklart ökat under de senaste fem åren, också i samband med en stark ökning av hemleveranser och e-handel världen över. Multiplicera denna siffra med varje bransch och varje land i världen så kan du säkert föreställa dig vilken effekt förpackningstejp har på vår jord.
När jag såg dokumentärfilmen ”A Plastic Ocean” fick jag en chock. Där fick jag se vad som händer med all denna plast; 79 procent hamnar i havet, 12 procent förbränns och endast nio procent går att återvinna. Med andra ord, att återvinna papper och kartong som kommer från produktförpackningarna räcker inte – vi måste också ta bort plasten från dem.
Självförslutande förpackningar är framtiden
Förpackningar är något som ofta glöms när vi pratar om elektronikprodukters livscykler. Men sanningen är att förpackningar utgör en stor del av livscykeln när man ser på det miljöavtryck som produkterna orsakar, särskilt då förpackningen är något som alltid slängs efter att produkten levererats.
Förpackningar är också något som företag dedikerar hela avdelningar till att utveckla och som finns i åtanke parallellt med utvecklingen av nya produkter. Ett exempel på detta är då våra ingenjörer som arbetar med utveckling av förpackningar nyligen bestämde sig för att ta fram en metod som innebär att plasttejpen försvinner från botten av en förpackning, genom att kartongerna konstrueras på så vis att de kan förslutas utan tejp.
Detta skulle visa sig vara en stor utmaning. Plasttejp har varit en viktig del av förpackningar från långt innan vi utvecklade den allra första laptopen och som alltid har garanterat att produkter förblir hela och oskadda då de skeppas från världens alla hörn. Och att hitta ett sätt att undvika användningen av plasttejp skulle inte bara kunna resultera i miljömässiga fördelar utan även i lägre kostnader för paketering. Efter flera olika versioner lyckades vi lösa utmaningen och denna lösning finns idag i ett antal av våra ThinkPad-datorers förpackningar. Den nya förpackningen har en självstängande sammansättning med två flikar i botten och matchande hål för att kunna förslutas på ett stabilt och säkert sätt. Förpackningen är lika solid som en tejpad låda och kostar ungefär lika mycket att tillverka.
Det finns hållbara alternativ till plast
Hanterar man stora mängder av förpackningar så kan till och med en liten förändring som denna starkt påverka ett företags övergripande miljöavtryck. Tidigare krävde förpackningarna till den årliga produktionen av ThinkPad-produkter sammanlagt 54 ton plasttejp för engångsbruk. Och detta varje år ända till år 2018. Dessa 54 ton utgjorde 19 500 km tejp som skulle räcka till att tejpas halvvägs runt jordens ekvator.
Att välja bort plast till fördel för kartong gör att såväl företaget som konsumenten gynnas. För detta innebär inte bara att mindre plast används utan också att mer kartong återvinns. Detta eftersom återvinningsstationer sällan kan lägga tid och resurser på att separera kartonger från plasttejp, vilket innebär att de då inte kan återvinnas.
Det räcker dock inte att endast ta bort vårt behov av plasttejp. Annat material som tidigare ansågs vara nödvändigt för förpackningar borde också ses över ur ett hållbarhetsperspektiv. Ett exempel är polystyren. Den globala marknaden för polystyren, även kallat styrenplast, uppskattades av ResearchandMarkets.com att ligga på 380 miljarder kronor under 2019, och förväntas växa till över 500 miljarder kronor till år 2023. Men det måste den inte göra. På Lenovo använder vi numera, där det är möjligt, gjuten massa, fiber och lågdensitetspolyeten (LDPE) tillverkad av skrotskum istället för traditionell polystyrenförpackning. Vi använder oss också av termoformade innerförpackningar tillverkade av bambu och sockerrör, förpackningar som vi kommer att utöka användningen av till allt fler produktlinjer.
Cirkeln måste slutas för en hållbar elektronikbransch
Vi på Lenovo är också måna om att följa och påverka vad som händer med våra produkters förpackningar. I vissa länder erbjuds kunden att kostnadsfritt skicka tillbaka förpackningen så att den sen kan återanvändas för nya försändelser. Detta är en del av vårt arbete för att sluta cirkeln, det vill säga att behålla det material som används i en cirkulär återanvändningcykel som minimerar mängden avfall.
Därför vill jag uppmana andra företag att se över sina försändelseprocesser och försluta fler förpackningar med mindre plast, samt tillverka fler förpackningar av förnybart och hållbart material, så att vi tillsammans kan sluta cirkeln.