Fortsatt utveckling av nära vård och specialisering av sjukhusen
Hem HÄLSA Fortsatt utveckling av nära vård och specialisering av sjukhusen

Fortsatt utveckling av nära vård och specialisering av sjukhusen

Publicerat av: Redaktionen

Fortsatt utveckling av den nära vården och fortsatt utveckling av sjukhusens specialisering.

Det är två huvudlinjer i hälso- och sjukvårdsnämndens verksamhetsplan och budget för 2020 som nämnden tog beslut om den 22 januari.

– Vi har en mycket bra hälso- och sjukvård i vårt län, vilket olika nationella jämförelser också visar. Vår ambition med den här verksamhetsplanen är att vi ska fortsätta utveckla och bygga vidare på hälso- och sjukvården i den riktningen, säger Karin Sundin (S), regionråd och hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande.

Mer samarbete och sammanhållning i länets vård

Fortsatt utveckling av nära vård och specialisering av sjukhusen

– Vi vet att befolkningens behov av vård kommer att öka, samtidigt som vårdens resurser alltid kommer att vara begränsade. För att klara våra uppdrag kommer vi därför fortsätta bygga en organisation som präglas av samarbete, samverkan och sammanhållning i länet. Det kommer underlätta utvecklingen av vården och att skapa värden i form av ökad kvalitet, jämlikhet och tillgänglighet för länets samtliga patienter.

Nära vård med mer digitalisering och mobila team
Fortsatt utveckling av vård nära patienten, med utökad samverkan mellan vårdcentraler och sjukhus och länets kommuner är en viktig fråga i verksamhetsplanen. Särskilda äldremottagningar, utbyggnad av mobila team och ökad digitalisering med bland annat fler e-tjänster och större möjligheter att boka tider via webben är andra delar.

Högspecialiserad vård och forskning ska öka
Den högspecialiserade vården har blivit allt mer viktig och prioriterad. Inte bara utifrån patientens perspektiv utan också av forsknings- och rekryteringsskäl. Ambitionen är att den kliniska forskningen ska vara fördubblad med bibehållen kvalitet till år 2030.

Nya budgetpengar och underskott att hantera
Budgetomslutningen för länets hälso- och sjukvård är nästan 8,5 miljarder kronor för 2020. Fem miljarder kronor av dessa är personalkostnader. Nämnden har också att hantera ett underskott från 2019 på cirka 500 miljoner kronor. En ekonomisk handlingsplan har tagits fram med åtgärder som under året ska genomföras. För att komma i ekonomisk balans ska också verksamheternas strukturer och arbetssätt ses över.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>