Fossilfrihet kräver en politik för digitalisering
Hem MILJÖ Fossilfrihet kräver en politik för digitalisering

Fossilfrihet kräver en politik för digitalisering

Publicerat av: Redaktionen

Digitalisering har stor potential att bidra med stora utsläppsminskningar av växthusgaser.

Men för att det ska lyckas krävs ett nytt fokus från politiskt håll för att främja systeminnovation.

I en debattartikel i Dagens Industri idag lyfter bland annat Svante Axelsson, nationell samordnare för Fossilfritt Sverige, fram tre förslag ur Digitaliseringsbranschens färdplan för fossilfri konkurrenskraft, som lämnades över till regeringen förra veckan.

Fossilfrihet kräver en politik för digitalisering

Studier som fokuserar på optimering av nuvarande system visar på möjligheten för digitala lösningar att bidra till cirka 20% minskningar av de globala utsläppen. Möjligheten till utsläppsminskningar är dock betydligt större om man även inkluderar digitaliseringens transformativa effekt som kan bidra till att fylla samhällets behov på helt nya sätt.

–  Vi vill fokusera på tre parallella klimatarbeten; optimerande av nuvarande system, accelererande och transformerande med helt nya systemlösningar som utvecklas och implementeras, inte minst med hjälp av nya affärsmodeller som möjliggörs av digitaliseringen. Därför har vi samlat våra branschkollegor bakom färdplanen, säger Niklas Flyborg, vd och koncernchef, Cybercom som också undertecknat artikeln.

Färdplanen är framtagen inom ramen för Fossilfritt Sverige. Visionen är att till år 2045 ha bidragit till att Sverige och världen minskat sin energiförbrukning för att inte överstiga en temperaturhöjning om 1,5 °C. Detta genom fokus på det låg-energi-scenario som FN:s klimatpanel IPCC lyft fram i sin senaste rapport.

Fossilfrihet kräver en politik för digitalisering

Tre av de förslag som lyfts fram i rapporten är:

1.    Tillsätt en digital transformationskommission med internationell ambition med uppdraget att identifiera kunskapsbehov, laghinder, organisations-låsningar, och incitament som motverkar möjligheten för Sverige att accelerera upptaget av digitala lösningar för fossilfrihet.

2.    Tillsätt snabbutredning om öppna data som stödjer global hållbarhet. I denna utredning bör data inom centrala områden ingå som exempelvis geodata, fastighetsdata, mobilitetsdata etc. Även frågan om hur data ska avidentifieras för att säkra individens integritet bör utredas.

3.    Etablera ”testbäddszoner” för hållbar digital transformation. Syftet med dessa testbäddar är att sänka trösklarna för att prova nya arbetssätt, utvecklandet av nya affärsmodeller, tester av teknik, nya sätt att samarbeta och försök att förstå olika effekter och möjligheter ut ett bredare systemperspektiv

– Rätt använd kan digitaliseringen leda till systemskiften som drastiskt minskar utsläppen. Nu gäller det att politikerna skapar rätt förutsättningar som möjliggör nya affärsmodeller och ser till att kraften i digitaliseringen utnyttjas på ett optimalt sätt, säger Svante Axelsson, nationell samordnare för Fossilfritt Sverige.

Företag som skrivit under färdplanen:

Acando, Accenture, Accigo AB, Advania Sverige, Antrop AB, ayond AB, B3 Consulting Group AB, Berge Consulting AB, Capgemini Sverige AB, Cartina AB, CGI Sverige AB, Combitech, Cybercom Group AB, Eicorn AB, Etteplan AB, Implement Consulting Group, IRM, jayway, Knightec AB, Knowit, Netlight, Prevas AB, Proact IT Sweden AB, R2M, Semcon AB, Sigma IT Consulting, Softronic AB, Sopra Steria Sweden AB, Sweco Position AB, Sylog Sverige AB, Tieto, Tritech Technology AB, Usify AB

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>