G20 Volvos nya fabrik Skövde – en viktig miljösatsning
Hem TRANSPORT G20 Volvos nya fabrik i Skövde – en viktig miljösatsning

G20 Volvos nya fabrik i Skövde – en viktig miljösatsning

Publicerat av: Redaktionen

Med Volvo Groups nya fabrik G20 säkerställs framtida produktion av motorblock, svänghjul och cylinderhuvuden för Volvo Heavy Duty till 11-, 13- och 16-liters motorer för lastvagnar, bussar, Volvo Penta och anläggningsmaskiner VCE.

Byggnationen av fabriken och gjuteriet för motortillverkning av buss och lastbil i Skövde är i sitt slutskede och det som återstår är besiktning av fabrikshuset.

Delar av en lager- och industrilokal har rivits för att ge plats åt en modernare anläggning.

– Produktionen har i huvudsak förlagts i en hög del och intill har fastighetsteknik samlats på två plan personalutrymmen har tillskapats inne i befintligt gjuteri G1. Det är också här ifrån produktionen övervakas, berättar Emelie Benjaminsson, projektledare på Volvo Group Real Estate.

Det nya gjuteriet i Skövde får en bruttoyta på cirka 17 000 kvadratmeter för produktion.

G20

Projektet inleddes 2019 med att 70 procent av B-hallen revs och med saneringsarbeten i mark innan byggnation av den nya G20-byggnaden kunde påbörjas i oktober samma år. Den nya byggnaden G20 är nu sammanbyggd med G1.

Byggherre är Volvo Group Real Estate och projektet har utförts i form av partnering som hanterats av Skeppsviken Bygg i Skövde som totalentreprenör. Företaget har tidigare haft en rad samarbeten med Volvo-koncernen. Bruttoytan är cirka 17 000 kvadratmeter för produktion, varav 4 800 kvadratmeter är installationsyta. Byggnadens yttermått är 120 gånger 75 meter.

Det blir en installationstät byggnad som skräddarsys och anpassas för mycket stora laster. Konstruktionen består av prefabricerad betongstomme och plåtsandwichelement som fasad där den gamla och nya byggnaden möts är fasaden klädd med corténplåt för att gifta ihop byggnaderna arkitektoniskt.

Ökad flexibilitet vad gäller material och produkter är syftet med den investering som ska genomföras vid gjuteriet i Skövde. Investeringen är också en viktig miljösatsning och innebär bland annat en mer hållbar tillverkningsteknik med minskad förbrukning av ändliga material. Bild: Volvo Group

Hållbarhet

Investeringen är en viktig miljösatsning för Volvo Group och innebär bland annat hållbar tillverkningsteknik med minskad förbrukning av ändliga material. Med modern teknik minskas också energiförbrukning.

G20 Volvos nya fabrik Skövde – en viktig miljösatsning

– Med G20 säkerställer vi våra möjligheter att bredda och fördjupa våra möjligheter att jobba med nya produkter och i nya material, dvs en viktig investering för framtiden, säger Jörgen Gustafsson, kommunikationschef på Volvo Group.

För Skövdes vidkommande säkerställs även arbetet för de cirka 3000 anställda inom Volvo Group i Skövde.

 

 

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>