Elektroskandia introducerar Green Offer – ett koncept för att mäta produkters klimatavtryck. Schneider Electric först ut bland leverantörer på den svenska marknaden.
Hem SCHNEIDER ELECTRIC Green Offer är ett koncept för att mäta produkters klimatavtryck

Green Offer är ett koncept för att mäta produkters klimatavtryck

Publicerat av: Redaktionen

Green Offer är ett globalt initiativ från elgrossisten Elektroskandias moderbolag Sonepar.

Med Sverige som första marknad inför man nu denna metod, som visar hur olika produkter presterar ur hållbarhetssynpunkt.

Från start innehåller Green Offer ett sortiment från Elektroskandias leverantör Schneider Electric. Green Offer kommer successivt kompletteras med produkter från övriga globala och lokala leverantörer. Med detta hjälpmedel kan kunderna enkelt kunna jämföra produkter och välja de som ger lägst CO2-avtryck.

– Inom Sonepar och Elektroskandia har vi under lång tid fokuserat på vårt eget CO2-avtryck, hur vi transporterar, hur vi förbrukar energi i våra fastigheter etc. Nu vill vi gå ett steg längre i vårt hållbarhetsarbete med Green Offer, en livscykelanalys som redovisar CO2-avtryck på produktnivå. Med Green Offer kan vi guida kunderna till de produkter som har minst klimatpåverkan. Vi är först i branschen med att kunna erbjuda denna typ av lösning och vi introducerar den nu tillsammans med Schneider Electric, som är pionjär när det livscykelanalyser på sina produkter, säger Michael Almqvist Masior, marknadsdirektör Elektroskandia.

Marcus Gustavsson, SCM och hållbarhetsansvarig Inköp/Marknad Elektroskandia är en av de ansvariga för Green Offer.
– Vi använder oss av en metod som bygger på att produkterna har en EPD / LCA (Environmental Product Declaration / Livscykelanalys) gjord enligt riktlinjerna i ISO 14025. Vi begär in data från våra leverantörer enligt en mall särskilt framtagen för ändamålet. När vi har all data beräknas avtrycket från utvinning och förädling av råvara, produktion, transport, användandefas och slutfas(återvinning) för att få fram ett totalt CO2-avtryck. Produkterna tilldelas sedan en kategori (A, B eller C) baserat på det CO2-avtryck de har jämfört med andra produkter i samma kategori. De produkter som har minst CO2-avtryck hamnar i kategori A och de som har störst hamnar i kategori C. Kategori A står för 20% av produkterna, B för 60% och C för 20%. Green Offer-symbolen med kategori och värderat CO2-avtryck kommer att finnas vid respektive produkt på vår hemsida och här kommer också produkterna kunna jämföras mot varandra. Vi börjar nu med ett utvalt sortiment från Schneider Electric och kommer successivt fylla på med fler artiklar och leverantörer, säger Marcus Gustavsson.

Schneider Electric ligger i framkant inom hållbarhetsarbete och har under många år arbetat med att ta fram livscykelanalyser på sina produkter. Dessa analyser ger detaljerad information om regelefterlevnad, materialinnehåll, miljöpåverkan och cirkulationsegenskaper.
– Vi har idag livscykeldata på uppåt 85 procent av vårt produktsortiment och kan redovisa CO2-avtryck hos produkterna som ingår i programmet. Det här har blivit allt mer efterfrågat på marknaden av såväl fastighetsbolag som konsulter och installatörer. För att kunna bygga hållbara fastigheter är det av största vikt att man vet vilken klimatpåverkan olika produkter har så att man kan välja rätt.

Elektroskandia introducerar Green Offer – ett koncept för att mäta produkters klimatavtryck. Schneider Electric först ut bland leverantörer på den svenska marknaden.

Mikael Bill, vice president Home & Distribution and Power, Schneider Electric, Michael Almqvist Masior, marknadsdirektör Elektroskandia.

Men det måste vara enkelt att få fram data och man måste kunna jämföra produkter av olika fabrikat, något som Green Offer möjliggör. Vi välkomnar detta initiativ av Sonepar och Elektroskandia och är mycket stolta över att vara första leverantör med produkter ingående i Green Offer, kommenterar Mikael Bill, vice president Home & Distribution and Power, Schneider Electric.

 

 

 

 

 

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>