Hem NYHETER Greppa Näringens ”Klimatkollen” är nominerad till Rural Inspiration Awards 2020

Greppa Näringens ”Klimatkollen” är nominerad till Rural Inspiration Awards 2020

Publicerat av: Redaktionen
Greppa Näringens ”Klimatkollen” är nominerad till Rural Inspiration Awards 2020 2

Lantbrukaren kan i samråd med sin rådgivare välja den klimatberäkning som passar gårdens förutsättningar bäst, för hela gården sammantaget eller uppdelat per kilo produkt. Foto: Alexander Regnér

Greppa Näringens Klimatkollen har blivit utsedd att representera Sverige i ENRDs (European Network for Rural Development) årliga tävling ”Rural Inspiration Awards 2020”.

Av de totalt 71 anmälda projekten har juryn utsett 15 finalister där Greppa Näringens Klimatkollen ingår.

Rådgivningen Klimatkollen togs fram 2010 och i takt med att klimatfrågan blivit allt mer aktuell har efterfrågan på rådgivningen bland lantbrukare ökat. Klimatkollen ger lantbrukaren en bra grundkunskap för att kunna genomföra lämpliga åtgärder i sin verksamhet.

Av de 71 anmälningarna fick klimatförändringsprojekt flest anmälningar (30), följt av Bioekonomi(23) och anpassning av klimatförändringar (18).

Vinnarna kommer att tillkännages under en ceremoni on line den 25 juni, 17:00 (CET-tid). Ceremonin kommer att sändas på ENRD: s YouTube-kanal (EURural).

Läs mer om projekten och rösta på din favorit. Omröstningen är öppen fram till 25 juni.

Tävlingens olika kategorier

Bioekonomi: bioekonomin omfattar produktion av förnybara biologiska resurser och omvandlingen av dessa resurser till bland annat livsmedel, foder, biobaserade produkter och bioenergi.

Klimatreducering: innebär att minska utsläppen av växthusgaser eller ta bort koldioxid från atmosfären.

Klimataanpassning: öka motståndskraften hos Europas jordbruks- och skogsindustri till de negativa effekterna av klimatförändringar.

Kontaktpersoner Greppa Näringen

Maria Stenberg, rådgivare växtnäring och klimat 036-15 81 16 maria.stenberg@jordbruksverket.se
Stina Olofsson, projektledare Greppa Näringen 036-15 84 06 stina.olofsson@jordbruksverket.se

Fakta ENRD (European Network for Rural Development)

ENRD är ett europeiskt nätverket för landsbygdens utveckling. Nätverket fungerar som ett nav för informationsutbyte om hur politik för landsbygdsutveckling, projekt och andra initiativ fungerar i praktiken och hur de kan förbättras för nå större framgång. ENRD inrättades 2008 av Europeiska kommissionen, generaldirektoratet för jordbruk och landsbygdens utveckling (GD AGRI).

Fakta Greppa

Greppa Näringen erbjuder kostnadsfri rådgivning och målet är minskade utsläpp av klimatgaser, minskad övergödning och säker användning av växtskyddsmedel. Greppa Näringen drivs i samarbete mellan Jordbruksverket, LRF, länsstyrelserna samt ett stort antal företag i lantbruksbranschen. Läs mer på greppa.nu

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>