Sanitetsföretaget GROHE satsar på att bli den första tillverkaren inom sanitetsindustrin att uppnå koldioxidneutral produktion år 2020.
Med initiativet GROHE goes ZERO har samtliga produktionsanläggningar ställt om till grön el. Samtidigt går företaget in i två projekt för att kompensera för de oundvikliga koldioxidutsläppen.
Hållbarhet har varit en grundpelare i GROHEs företagsstrategi i nästan 20 år. Redan år 2000 åtog sig det globala varumärket principer och riktlinjer för hållbarhetsarbete. Att kontinuerligt förbättra alla produkter, processer och tjänster när det kommer till att skydda miljön och bevara resurser. Sedan dess har GROHE fastställt nya industristandarder och använder sin 360-graders hållbarhetsstrategi som inkluderar anställda, leverantörer, kunder, processer, produkter och företagets externa sociala hållbarhetsarbete. Med målet att bli den första ledande tillverkaren i sanitetsindustrin att uppnå koldioxidneutral produktion år 2020, har GROHE återigen hållit sitt löfte. Som en del av initiativet “GROHE goes ZERO”, ställde alla fem produktionsanläggningar runt om i världen om i juli, såväl som logistikcenter i Tyskland, till att drivas med grön el.
– I dag förväntas det av produktionsföretag likt GROHE att de tar ansvar och strävar mot hållbarhet. I flera år har vi inte bara investerat i forskning och utveckling för att producera intelligenta, hållbara lösningar. Utan också en betydande del i en resursbesparande värdekedja. Med GROHE goes ZERO statuerar vi nu ett exempel för branschen: Vi arbetar aktivt med CO2-utmaningen genom att alltmer undvika utsläpp och kompensera för de utsläpp som vi inte kan undvika, säger Thomas Fuhr, CEO på Grohe AG.
Hållbarhetsinitiativet är kopplat till ett flertal åtgärder vid GROHE-anläggningarna. Något som främjar en långsiktig minskning av koldioxidavtrycket och sparar resurser. Företaget har investerat i kraftvärmeverk och tilldelades silvercertifikatet av tyska hållbara byggnadsrådet för sin produktionsanläggning i Klaeng, Thailand. GROHE har även byggt ett toppmodernt testlaboratorium i Hemer, Tyskland. Företaget använder dessutom avancerad teknik för att minska sina utsläpp, som den materialbesparande 3D-metallskrivaren som lanserades tidigare i år. Som ett resultat har GROHE kunnat öka sin energieffektivitet med 24 procent och minskat sina utsläpp av växthusgaser med cirka 40 procent sedan starten av hållbarhetsprogrammet 2014. Detta innebär att företaget redan nått sitt mål för 2021.
GROHE stöttar två vattenprojekt i Indien och Malawi
I början av det nya budgetåret i april 2020 kommer sanitärtillverkaren att kompensera för oundvikliga koldioxidutsläpp genom två projekt. I norra Indien deltar GROHE i ett projekt med vattenkraftverk vars el nu ersätter den el som tidigare främst kom från kolkraftverk. I afrikanska Malawi, reparerar och underhåller GROHE ett borrhålsprojekt som används för att producera dricksvatten.
– Med GROHE goes Zero tar vi ett ytterligare grepp på vår ledande position som ett av de mest hållbara varumärkena inom sanitetsindustrin. Samtidigt har vi inte nått alla våra hållbarhetsmål och måste fortsätta utvecklas för att bli ännu bättre, säger Thomas Fuhr, CEO på Grohe AG.