Alpina skidåkerskan Sara Hector och sambon Robin Törnqvist bygger ”Hållbara huset” i Åre.
Saint-Gobain Sweden AB bidrar med hållbara material och lösningar som ska bidra till energieffektivitet och som håller över tid.
Driv och resultatfokus är lika värdefullt i husbyggandet som i skidbacken.
På Karolinervägen 67 i Duved i Åre kommun ligger en gammal jordbruksfastighet från tidigt 1900-tal. För ett par år sedan förvärvades fastigheten av den alpina skidåkerskan Sara Hector och sambon Robin Törnqvist. I mäklarbeskrivningen framhölls vikten av att köparen noga skulle undersöka bostaden och att säljaren önskade friskriva sig från dolda fel. Huset var snett och vint och fallfärdigt på sina ställen och värmen sipprade ut genom både tak, grund och väggar, det fanns en hel del att göra med andra ord. Sedan dess pågår en omfattande renovering och tillbyggnad under benämningen Hållbara huset. Framstegen kan följas på parets Instagramkonto. Saint-Gobain Sweden AB bidrar med material på väg mot drömmen om det Hållbara huset.
Driv och resultatfokus till nytta både i skidbacke och husbygge
För den som aldrig träffat Sara beskriver hon sig som en driven tjej som gillar utmaningar och adrenalin och att det därför föll sig väldigt naturligt att hon fastnade för alpin skidåkning. Storslalom är hennes favorit och bästa disciplin. Det är också den gren som hon tävlar i nu när säsongen drar igång i helgen. – Det är bara tio tävlingar om året i storslalom så därför är varje tävling väldigt viktig berättar hon. Drivet och jakten på resultat har varit till nytta även i skolbänken och kommer väl till pass i ett husbyggnadsprojekt. – Jag märker verkligen att vi varje dag har ett mål och det är det som gör det så roligt att bygga, att det är väldigt tydligt vart man vill komma. Det är roligt att få närma sig den målbilden. Sen har vi ju också upptäckt att när man håller på med ett bygge så möter man ju också en del motgångar, det går inte alltid bra, saker tar längre tid än man tänkt.
Hur hanterar du det?
Ibland kan jag uppleva att jag blir lite stressad men det är bra för mig att träna på att hantera såna situationer. Det är viktigt att hela tiden fokusera på det som gör att man kommer framåt. Jag tycker att jag är väldigt lösningsorienterad och försöker att lösa problemen. Men ibland behöver man bara ha tålamod.
Sara påpekar att hon inte vill ta på sig äran för byggandet även om hon mellan träningar och tävlingar är delaktig i alla moment, har lärt sig massor på vägen och tycker det är väldigt roligt. Även här är det utmaningen att lära sig nytt som lockar men det är förstås momenten där man ser tydligast resultat som motiverar mest. Robin är den som står för de mesta färdigheterna i byggande och de har också en byggfirma på plats.
Hur föddes idén om Hållbara huset?
Av lite olika anledningar men som skidåkare så är man väldigt beroende av väder som ger bra åkning och rättvisa förhållanden när man tävlar. Som det har varit nu har vi på grund av klimatförändringarna sett glaciärer smälta bort under väldigt många år och det är inte riktigt lika mycket vinter på alla ställen. Det märks genom att det har blivit tuffare förhållanden på världscupen t.ex. Det är inte roligt att se och det har påverkat mig. Det känns viktigt för mig att göra någonting. Kanske kan vi med Hållbara huset bidra till att andra får upp ögonen för att bygga och renovera mer hållbart.
Vad är hållbarhet för dig?
Hållbarhet är så stort men i det här avseendet att huset ska stå i många år och vara tidlöst och genomtänkt i materialvalen. Det ska vara lösningar som håller länge men det ska också vara hållbart i byggprocessen, där man tar tillvara resurserna. Vi bygger en ordentlig konstruktion, med stor noggrannhet och vi stressar inte fram något. Vi har valt energilösningar där vi ska kunna gå plus, minus, noll och aktivt valt material som är snällare ur miljösynpunkt.
På taket har man monterat solceller. Den gamla torpargrunden som släppte ut värmen ur huset har murats med Lecablock för att skapa mer energieffektivitet. Även utbyggnaden byggs i Lecablock där grunden isolerats med isolering från ISOVER. På övervåningen använder man Gyproc Habito gipsskivor till väggarna. Förutom att den är tålig och robust med hög infästningsstyrka har den klassificerats med kategorin M1 av Finnish Indoor Air Association där M1 är den bästa kategorin för att få en bra luftkvalitet och ett sunt inomhusklimat.
– Vi försöker hela tiden göra medvetna val. Att kunna få råd och hjälp från olika företag kring vad som är viktigt att tänka på ur hållbarhetssynpunkt är fantastiskt. Vi försöker välja närproducerat material och återvunnet material. Vi köper också en del begagnat och fixar till, återbrukar gammalt material och bygger nytt med. Taket är t.ex. isolerat med ISOVER Insulsafe, som är gjort på upp till 80 % återvunnet glas och har en väldigt god isoleringsförmåga.
Vilka är dina bästa tips till andra som vill bygga hållbart?
Att skapa en bra målbild och vara tydlig med vad man vill, ha med sig den hela vägen och anpassa sig efter den. Börja kolla upp material och upptäck att det finns alternativ som är hållbara miljömässigt, i vissa fall kan de även vara de mest ekonomiska.
Sara och Robin räknar med att huset är klart under våren och att alla detaljer är på plats om ungefär ett år. Nu ser Sara fram emot Alpina världscupen som drar igång i Sölden helgen. Damernas storslalom är först ut. – Det känns jättespännande och ska bli jätteroligt, säger hon. Vi önskar lycka till och håller tummarna!