Haninge storsatsar på ungas hälsa
Hem HÄLSA Haninge storsatsar på ungas hälsa

Haninge storsatsar på ungas hälsa

Publicerat av: Redaktionen

Haninge storsatsar på ungas hälsa

Haninge storsatsar på barn och ungas hälsa – med hjälp av Hälsofrämjandets koncept Fredagsfys Sverige. Satsningen ska få skolbarn i kommunen att röra på sig och äta lite sundare.

Lansering av ett folkhälsoprojekt med fokus på barn och unga ägde rum på Alla Hjärtans Dag, på Söderby skola som varit igång med konceptet Fredagsfys Sverige i tre år.

– Det är verkligen en bra dag för att lansera ett hälsoprojekt som vänder sig till skolorna, säger Jens Davidson, (KD), kommunalråd med ansvar för folkhälsofrågor i Haninge kommun.

Haninge kommun har knutit ett avtal med Fredagsfys Sverige, Hälsofrämjandets prioriterade projekt för att skapa rörelseglädje i främst förskolor, skolor och äldreomsorgen – och grundlägga sunda kostvanor med mindre tillsatt socker redan i skolåldern, det vill säga göra unga sockersmarta. Avtalet omfattar utbildning av kommunens skolpedagoger inklusive personal i skolbespisningarna – till att börja med på 45 av kommunens cirka 90 förskolor och skolor, varav några redan är igång.

– Vi har arbetat med hälsa för unga en längre tid, men känner att vi inte nått ut tillräckligt brett. Med Fredagsfys Sverige når vi ut brett tack vare organisationens arbete och förankring i skolorna, förklarar Jens Davidson innan han hoppar in bland skolbarnen och deltar i fredagsfysen på skolgården med rimfrost på träden och taktfast musik i högtalarna.

Susanna Almström, hälsopedagog och grundare av konceptet Fredagsfys Sverige tillsammans med kollegan Emelie Johansson, är extra glad att det är just Haninge kommun som nu går i bräschen för barn och ungas hälsa i kommun-Sverige.

-Det var i Haninge vi lanserade konceptet Fredagsfys Sverige, just här på Söderby skola. Vårt arbete tillsammans med skolans pedagoger och matansvariga har gett gladare och mer koncentrerade barn, och förbättrade skolresultat. Det är glädjande att kommunen nu ger fler skolbarn i kommunen samma chans att röra på sig och äta sockersmart som barnen på Söderby skola.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>