Historia möter framtid under hållbarhetsdagar på Tekniska museet
Hem EVENT Historia möter framtid under hållbarhetsdagar på Tekniska museet

Historia möter framtid under hållbarhetsdagar på Tekniska museet

Publicerat av: Redaktionen

Historia möter framtid under trafiksmarta hållbarhetsdagar på Tekniska

I samband med att världens blickar riktas mot Stockholm för FN:s hållbarhetskonferens bjuder Tekniska museet in till två trafiksmarta veckor fullmatade med historia och framtid.

Både Sveriges första bil och framtidens fossilfria fordon provkörs, och besökare kan uppleva hur vi påverkat jordens klimat med satellitdata.

Smartare transporter är en av de viktigaste frågorna för att klara klimatkrisen. Därför sätter Tekniska museet nu fokus på hållbar innovation inom mobilitet. Under två trafiksmarta veckor på Tekniska får besökare både uppleva utvecklingen av bilsamhället med start i Sveriges första bil från 1897 som renoverats till körbart skick, men får också se framtidens smarta fordon rulla på grusvägen utanför museets entré.

Sedan början av mars har utställningen Zero City varit ett mycket uppskattat tillskott i Tekniska museets utbud. Utställningen som byggts upp som en interaktiv stadsmiljö i den stora Maskinhallen låter besökare få en översikt över de globala utmaningarna på ett sätt som alla kan relatera till. Teknikutvecklingen och de nya utmaningar den ställer oss inför presenteras tillsammans med en rad smarta innovationer och förslag på hur vi alla kan bli en del av lösningen.

Historia möter framtid under hållbarhetsdagar på Tekniska museet– Vi möter över hundratusen barn och unga varje år, och det är så tydligt medvetna om de utmaningar vi står inför. Samtidigt är de otroligt nyfikna och lösningsfokuserade. Jag upplever det som en tydlig kraft. På Tekniska kan de, liksom alla vuxna, tillsammans uppleva, förstå och ta ställning till hur just de vill agera. Vårt mål är att ge dem innovationslust för en hållbar framtid, säger Peter Skogh, museidirektör.

På Tekniska museet 1-12 juni 2022

1 juni:

  • Climate Bar med Science Café om klimat, hållbarhet och innovation
  • Provkörning med Sveriges första bil VABIS 1897

2-7 juni:

  • Trafiksmart vecka på Royal Djurgården. Södra Djurgården stängs av för privat biltrafik. På Tekniska museet visas lösningar för mobilitet och transport framtidens hållbara stad i utställningen Zero City.

5 juni:

  • Världsmiljödagen på Tekniska – se jorden utifrån med hjälp av satellitdata. Gratis för lärare vid föranmälan.
  • Gärdesloppet – upplev några av museets äldsta fordon i rörelse

7-12 juni:

  • Toyota Smart Mobility Week – framtidens fordon visas upp för press och besökare, bland annat en vätgasgenerator, en vätgasbuss och flera andra mobilitetslösningar.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>