Höga betyg till eldrivna Volvomaskiner
Hem TRANSPORT Höga betyg till eldrivna Volvomaskiner

Höga betyg till eldrivna Volvomaskiner

Publicerat av: Redaktionen

Att tänka nytt och ligga i framkant av den tekniska utvecklingen har varit vägen till framgång för Grävfirma Anders Jansson i Hjo. 

För vd Robin Wallenius är nästa steg naturligt och självklart, helt elektriska hjullastare och grävmaskiner.

– Det är inte framtidens lösning, det är redan dagens lösning.

Robin har följt utvecklingen av elektriska arbetsfordon noga och – precis som många andra – funderat på när det är dags att kliva på tåget. Under två veckor i sommar såg Swecon till att hans företag fick testa och utvärdera de två nya maskinerna ECR25 Electric och L25 Electric från Volvo Construction Equipment.

Höga betyg till eldrivna Volvomaskiner– När vi köper en ny maskin, så är det en investering för fem till sju år. Nu är vi i ett skifte och de elektriska lösningarna börjar komma på bred front. Det var dags att bekanta oss med den nya tekniken.

Upprustningen av gångar och asfalterade innergårdar vid tre förskolor i Hjo var det perfekta testet. Dels för att det är en extremt känslig miljö, dels för att jobbet var tvunget att påbörjas innan förskolorna stängde för sommaren.

Hur klarade då de elektiska maskinerna testet? Robin Wallenius betygsätter så här.

+ ECR25 Electric:

– Grävaren är väldigt bra och har många praktiska justeringsmöjligheter. Den arbetar mycket tyst, istället för en brummande motor hörs istället hydrauliken tydligare. Jag är mycket imponerad, det är ändå den första helt elektriska grävaren från Volvo.

+ L25 Electric

– Samma höga betyg här, den jobbar tyst och klarar samma uppgifter som en dieseldriven hjullastare. Den här maskinen kan jag tänka mig att köpa, den passar bra för lossning och lastning i känsliga miljöer.

Sammanfattande betyg:

– Det var en futuristisk upplevelse att se maskinerna jobba vid förskolorna. De jobbade så tyst och effektivt, det kändes extra miljövänligt och riktigt i den omgivningen. Vi är nöjda med maskinerna och det tror jag både förskolepersonalen och uppdragsgivaren är också.

Även om den elektriska kompaktgrävaren får högt betyg av Robin, så vill han avvakta. Orsaken är att företaget i huvudsak jobbar med grävmaskiner i storleksklassen 15-25 ton.

– Jag ser verkligen fram emot att Volvo presenterar större maskiner som är helt elektriska eller har en hybridlösning. Då är vi absolut intresserade.

Flera priser

Att leda utvecklingen – inte bara hänga med – har varit en stor del av Grävfirma Anders Janssons framgångar. När Robin och hustrun Helene tog över företaget 2016, hade man fem anställda och utförde mestadels maskintjänster. I dag har företaget ett 15-tal egna anställda, utför egna entreprenader, anlitar underentreprenörer och erbjuder även tjänster inom projektering.

Vid sidan om kundernas uppskattning har företaget fått en rad utmärkelser som Årets företag i Hjo, blivit Gasellföretag två år i rad samt fått pris för de lyckade satsningarna på digitala lösningar.

– Vi vill fortsätta gå i bräschen och utveckla företaget. Då är en övergång till elektriska maskiner en självklarhet, säger Robin Wallenius.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>